Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Οργή και διαδηλώσεις στην Κίνα για την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» - Συνθήματα κατά του καθεστώτος Σι

Η οργή ξεχειλίζει, η πίεση από τον πολυετή εγκλεισμό αποτυπώνεται στους δρόμους, η ανάγκη για επαναφορά της κανονικότητας φέρνει τελικά τη βία.

Πλανήτης

Διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Σανγκάης, ακολουθώντας τις πρωτοβουλίες κατοίκων σε άλλες περιοχές της Κίνας, αντιδρώντας στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19 σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Για ακόμη ένα 24ωρο, οι δρόμοι μεγάλων πόλεων της Κίνας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον κόσμο σε απόγνωση - έχοντας κουραστεί από το καθεστώς του lockdown - να ζητά ελευθερία και πτώση του Σι Τζιπίνγκ.

Η αυστηρότητα των μέτρων στην Κίνα, όπου οι μολύνσεις έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ με τους θανάτους όμως να είναι λίγοι, έχει ξεφύγει. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν φτάσει στο σημείο να σφραγίζουν πόρτες συγκροτημάτων για να μην βγαίνει ο κόσμος. Οι κάτοικοι «πνιγμένοι» από τη στέρηση της ελευθερίας τους πηδούν μέχρι και από τα παράθυρα και ορισμένοι έχουν βρει τραγικό τέλος. 

Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

Τις τελευταίες ώρες, η «φωτιά» των διαδηλώσεων έχει μεταφερθεί στην πόλη από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, την Ουχάν.

Οργισμένοι κάτοικοι βάλουν κατά των Αρχών, αρνούνται πια να ακολουθήσουν τα μέτρα και σπάνε τα οδοφράγματα για να δείξουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.

Οι αρχές υπερασπίζονται την πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια και απολύτως αναγκαία για να μην συνθλιβεί το εθνικό σύστημα υγείας, αψηφώντας τη λαϊκή κατακραυγή και το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης βρέθηκαν νωρίτερα φέτος σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες, μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.

Στο Πεκίνο (2.700 χιλιόμετρα μακρύτερα) ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αξιώνοντας επίσης την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, διακρίνονται διαδηλωτές σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης να φωνάζουν «Βάλτε τέλος στο lockdown».

Οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας, τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας, σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics.

Οι αρχές της Σεντσέν, μιας μητρόπολης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν στο 50% την πληρότητα των εστιατορίων και άλλων εσωτερικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι επισκέπτες σε αυτήν την πόλη της νότιας Κίνας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν σε χώρους όπως θέατρα και γυμναστήρια κατά το πρώτο τριήμερο από την άφιξή τους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, που έφθασαν τα 39.791. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.

Όπως γράφουν διεθνείς αναλυτές, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την επίδραση που έχει η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στον κόσμο, καθώς δεν υπολογίζει τις συνέπειες της κόπωσης από τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων

Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες στη διάρκεια του σαββατοκύριακου π...

Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου διοργάνωσαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι ίσως μία απ...

Φόρτωση άρθρων...