Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Οργή κατά Ερντογάν μετά την εντολή να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι 10 πρέσβεις - «Ντροπιάζεις τη χώρα»

Οι αντιδράσεις προέρχονται τόσο από τις ενδιαφερόμενες χώρες όσο και από την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι (personae non gratae) 10 πρέσβεις στην Τουρκία που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Τούρκου ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλα.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα πρεσβευτές από τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου κοινή δήλωση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με το sigmalive, τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια προσπάθεια επί δύο ημέρες προκειμένου να πείσει τον Ερντογάν να μην προβεί σε αυτή τη δήλωση και εντολή, αλλά ήταν ανεπιτυχής.

Αυτές οι απόψεις παρουσιάστηκαν στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να τις μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν επί δύο ημέρες, ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω στην απόφασή του. 

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας – «Ντροπιάζεις τη χώρα»

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, πρώτος αντέδρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως μεταδίδει το sigmalive. O Κιλιτσντάρογλου αποφεύγοντας να σχολιάσει αυτή καθ’ αυτή την εντολή, υποστήριξε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του λαού μακριά από την κατεστραμμένη οικονομία.

Έντονη κριτική άσκησε ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ερντογάν ντροπιάζει τη χώρα, η οποία πλέον έχει χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς, όπως και η τουρκική δικαιοσύνη.

«Ο κρατικός νους αντικαταστάθηκε από τη ρητορική των καβγάδων του δρόμου. Ντροπιάζετε τη χώρα. Καταπατώντας τους νόμους και μετατρέποντας την εξωτερική πολιτική σε παζάρι, αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε το γόητρο της χώρας μας. Όταν δώσετε στον Καβάλα το δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη και δίκαιη δίκη, όπως αξίζει σε κάθε πολίτη, θα φιμώσετε τις άλλες πρωτεύουσες! Γιατί αυτή η βιασύνη και η επιθυμία να προκαλέσετε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στην ιστορία μας με χώρες που κάνουμε τις περισσότερες εξαγωγές; Την ώρα που οι πολίτες σας αμφιβάλλουν για τη δικαιοσύνη σας, η δικαιοσύνη και  η χώρα σας έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Τι κρίμα!», δήλωσε μέσω twitter ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

O Γκιούλ φωτογραφήθηκε με τον  Φινλανδό πρέσβη

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά τη δήλωση Ερντογάν συναντήθηκε και πόζαρε στην ίδια φωτογραφία με έναν από τους 10 πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, τον Φιλανδό πρεσβευτή, Άρι Μάκι.

Ο Φινλανδός Πρέσβης, ο οποίος είναι μεταξύ των 10 πρεσβευτών, για τους οποίους ο Ερντογάν διέταξε την απέλασή του, μοιράστηκε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον 11ο πρόεδρο της Τουρκίας στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια ωραία συζήτηση για την Τουρκία με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ σήμερα», έγραψε στη λεζάντα, ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση σχετικά με τη συνάντηση.

Δεν έχουν λάβει ειδοποίηση οι χώρες

Οι περισσότερες από τις 10 χώρες ανέφεραν ότι ακόμη δεν έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση για τους πρέσβεις τους από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα δηλώνουν ότι δεν έχει σταλεί ακόμη ειδοποίηση στους πρέσβεις για να φύγουν από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζουν την είδηση και ζήτησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει το θέμα.

Αντίστοιχα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αργά χθες το βράδυ ανέφερε ότι «λάβαμε υπόψη τις δηλώσεις και τα νέα του προέδρου Ερντογάν και βρισκόμαστε σε εντατική διαβούλευση με τις άλλες εννέα χώρες».

«Ο πρεσβευτής μας δεν έκανε τίποτα για να δικαιολογεί την απέλασή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της νορβηγικής κυβέρνησης. Ο Τρουντ Μασέιντε πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου».

Παρόμοια δήλωση προήλθε κι από τη Σουηδία.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση προς την πρεσβεία τους και ότι βρίσκονται σε επαφή με φιλικές και συμμαχικές χώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι «δεν θα κάνει κανένα σχόλιο χωρίς να λάβει ενημέρωση μέσω των επίσημων καναλιών» και ότι «η Νέα Ζηλανδία δίνει αξία στις σχέσεις της με την Τουρκία».

Από την άλλη, η Κάτι Πίρι, πρώην εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, δήλωσε ότι ολόκληρη η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους πρέσβεις που κηρύχθηκαν personae non gratae.

Υψηλοί τόνοι από Σασόλι

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένδειξη της αυταρχικής μετατόπισης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα εκφοβιστούμε», έγραψε ο κ. Σασόλι σε ανάρτησή του στο twitter, ζητώντας την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλα.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Αγωνία για τη φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχα για να διαμαρτυρηθεί - Οδηγήθηκε σε ψυχιατρείο;

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις Αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» τη φοιτήτρια που συνελήφθη αφού έμεινε με τα εσώρουχά της σε μια δημόσια διαμαρτυρία, όπως τη ...

Σαν σήμερα - 4 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1828: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο θέτουν υπό την προστασία τους την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, έως ότου αποφασιστούν ...

Φόρτωση άρθρων...