Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμιος τρόμος για γενικευμένη σύρραξη - Η κηδεία Χανίγια και οι απειλές του Ιράν για εκδίκηση

Πλανήτης

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Μέση Ανατολή με την ευθεία εμπλοκή και του Ιράν, καθώς αντίποινα προανήγγειλε χθες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαμενεΐ έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, κατά τους New York Times.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η νεκρώσιμη τελετή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο ενταφιασμός του Χανίγια θα γίνει την Παρασκευή στην Ντόχα.

Στο Ιράν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ -σύμφωνα με το CNN- υπάρχει εντολή για περιορισμό των πτήσεων πάνω από την Τεχεράνη.

Οι περιορισμοί πτήσεων ισχύουν από τις 6 π.μ. τοπική ώρα έως τις 10:30 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η νεκρώσιμη πομπή της σορού του Χανίγια θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την πλατεία Αζαντί της πρωτεύουσας, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr News.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου θα γίνει η πομπή. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγείται της προσευχής για τον Χανίγια.

Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ πως καταφέρθηκαν «σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς» της χώρας του τα τελευταία 24ωρα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Φουάντ Σουκρ — αλλά όχι στην επίθεση στην Τεχεράνη.

Ο γενικός γραμματέας ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε χθες πως οι επιθέσεις στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Όπως και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε επίσης έκκληση να συνεχιστούν οι «προσπάθειες» για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Κατάρ, χώρα με κεντρικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, διερωτάται πλέον αν είναι καν εφικτή η συνέχιση της μεσολάβησης.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως τα πλήγματα στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό «δεν βοηθούν» να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο ταυτόχρονα φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν υπάρξουν ενδείξεις «άμεσης» κλιμάκωσης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα με το κίνημά του χθες τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακά του στην κατοικία όπου βρισκόταν αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, που ανήκει στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό ρεύμα.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» όταν σκοτώθηκε σε πλήγμα από αέρος περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:30 ώρα Ελλάδας).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία αυτή. «Θεωρούμε καθήκον μας να εκδικηθούμε το αίμα του που χύθηκε στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του είπε πως «οι σιωνιστές» —το Ισραήλ— θα μάθουν σύντομα τις συνέπειες της «άνανδρης» και «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Μπαγερί από την πλευρά του είπε πως η δολοφονία θα «ενισχύσει την ενότητα του μετώπου της ισλαμικής αντίστασης».

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη προειδοποίησε ότι θα γίνουν «ειδικές επιχειρήσεις» μετά τη δολοφονία που θα κάνουν τον δράστη της να «μετανιώσει».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς από πρώην εργαζόμενες στα Harrods

Για βιασμούς και για σεξουαλικές επιθέσεις κατηγορούν τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην εργαζόμενες στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου. Πέντε γυναίκες...

Φόρτωση άρθρων...