Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, καθώς πλέον σύμβουλοι του Μπάιντεν χρησιμοποιούν τον όρο «εισβολή» για να περιγράψουν τις κινήσεις του Πούτιν.
Όπως αναφέρει το TheHill, ένας κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι η απόφαση της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας συνιστά «εισβολή» στη χώρα και υποδεικνύει ότι θα υπάρξουν «σημαντικές κυρώσεις» κατά της Μόσχας.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο CNN.
«Και βλέπετε ήδη την αρχή της απάντησής μας που έχουμε πει ότι θα είναι γρήγορη και αυστηρή», συνέχισε.
Αλλαγή ρητορικής
Ο Φάινερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει περισσότερες κυρώσεις την Τρίτη ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας, οι οποίες θα «στρέφονται απευθείας κατά της Μόσχας».
Ο Φάινερ αρνήθηκε αργότερα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της «αρχής μιας εισβολής» και μιας «εισβολής». «Η εισβολή είναι εισβολή και αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.
Οι παρατηρήσεις αυτές αντιπροσώπευαν μια αποφασιστική στροφή για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία τη Δευτέρα δεν χρησιμοποίησε τον όρο εισβολή, γεγονός που θα σηματοδοτούσε σαρωτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην περιοχή αφού αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Οι περιοχές στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία το 2014.
«Θα πρόκειται για σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Φάινερ για τις επικείμενες κυρώσεις, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα θα επιβληθούν κατά κύματα εάν η Ρωσία συνεχίσει «να ακολουθεί μια πορεία προς τον πόλεμο».
Περισσότερες κυρώσεις
Αυτή θα είναι η αυστηρή και ταχεία απάντηση των κυρώσεών μας σε μια ρωσική εισβολή και θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να επιβάλουμε πρόσθετα μέτρα, πρόσθετες κυρώσεις, εάν η Ρωσία συνεχίσει να προχωράει», δήλωσε ο Φάινερ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά απέφυγε να εκδώσει τις τιμωρητικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομοθέτες ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις αφού ο Πούτιν διέταξε στρατεύματα να πραγματοποιήσουν «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στις περιοχές.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι, εάν οποιαδήποτε επιπλέον ρωσικά στρατεύματα περάσουν στο Ντονμπάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας δεν πρέπει να διστάσουν να επιβάλουν συντριπτικές κυρώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ (D-N.J.), σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας. «Πρέπει να υπάρξει απτό, εκτεταμένο και σημαντικό κόστος για τη Ρωσία ως απάντηση σε αυτή την αδικαιολόγητη πράξη».
Νωρίτερα την Τρίτη, η Γερμανία σταμάτησε την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αφού ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι το έργο του αγωγού θα σταματήσει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις
Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ενεργήσουμε μαζί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», έγραψε την Τρίτη στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είχαμε στενές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και χαιρετίζουμε την ανακοίνωσή τους. Θα ακολουθήσουμε με τα δικά μας μέτρα σήμερα».
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε κυρώσεις με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες την Τρίτη. Οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με τους συμμάχους τους για το πακέτο κυρώσεων και η επικείμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τρίτη είναι πιθανό να μοιάζει με εκείνες των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κυρώσεων, αλλά αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και σε πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προβλέψει ότι σχεδιάζει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία για να εμποδίσει τη Μόσχα να αποκτήσει βασικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.