Στο προσκήνιο επανέρχεται στην Ουγγαρία η προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να απαγορευτεί οριστικά το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα επαναφέρει στη Βουλή την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση που είχε καταθέσει πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η ειρωνεία είναι πως η πρόταση Όρμπαν ηττήθηκε στη Βουλή επειδή δε συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, ακριβώς επειδή το Jobbik – που θεωρούνταν φυσικός σύμμαχος της κυβέρνησης – αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία.

Το Jobbik είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση Όρμπαν εάν δεν ακυρωθεί το πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένους να αποκτούν δικαίωμα διαμονής στην Ουγγαρία αγοράζοντας κρατικά ομόλογα – πρόγραμμα που έχουν αξιοποιήσει κυρίως κινέζοι επενδυτές.

Η πρόταση που θα καταθέσει το Jobbik θα επαναλαμβάνει αυτολεξεί το κείμενο του κ. Όρμπαν, προσθέτοντας μόνο μία πρόταση για ακύρωση του προγράμματος «ομόλογα για διαμονή».

Δεν είναι ωστόσο γνωστό εάν η κίνηση της ακροδεξιάς θα υποστηριχθεί από τον κ. Όρμπαν, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «εκβιασμό» το αίτημα του Jobbik για κατάργηση του επίμαχου προγράμματος.