Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση που αποδεικνύει πως μια ρωσική “ομάδα σαμποτάζ” ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

Η καταστροφή της εγκατάστασης την Τρίτη, 6 Ιουνίου είχε αποτέλεσμα μαζικές πλημμύρες, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τις εστίες τους και προξενώντας οικολογικό όλεθρο.

Η Ρωσία και αξιωματούχοι που πρόσκεινται σε αυτήν στην Ουκρανία επέρριψαν την ευθύνη στο Κίεβο για την καταστροφή του φράγματος αλλά έχουν δώσει μεταβαλλόμενες εξηγήσεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φέρεται να συζητούν τα επακόλουθα της καταστροφής στα ρωσικά.

“Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ”, είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. “Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό”.

“Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν”.

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και “οικοκτονία”.

“Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας” , ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.

Μπορέλ: “Όλα φαίνεται να δείχνουν” πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα πως “όλα δείχνουν” πως η Ρωσία είναι πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

“Το φράγμα δεν έχει βομβαρδιστεί. Καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις ζώνες όπου βρίσκονται οι στρόβιλοι. Αυτή η ζώνη τελεί υπό ρωσικό έλεγχο”, δήλωσε ο Μπορέλ στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.

“Δεν ήμουν επί τόπου για να ξέρω ποιος το έκανε. Όμως όλα φαίνεται να δείχνουν πως, αν αυτό έλαβε χώρα σε ζώνη υπό ρωσικό έλεγχο, θα ήταν δύσκολο να το έκανε κάποιος άλλος”, συνέχισε.

“Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι φοβερές, από όλες τις απόψεις: από ανθρωπιστική άποψη για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, από περιβαλλοντική άποψη γιατί η καταστροφή (του φράγματος) θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή”, είπε ακόμη ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή, την Τρίτη, του φράγματος που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο.

Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα για να ανακόψει μια ουκρανική επίθεση στον νότο προς την κατεύθυνση της Κριμαίας, δήλωσε χθες Πέμπτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως το Κίεβο κατέστρεψε το φράγμα αυτό με μαζικά πλήγματα πυροβολικού.