Μία ημέρα μετά την παραίτηση-έκπληξη για πολλούς του δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, το κυβερνών κόμμα της εμπόλεμης χώρας επέλεξε τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ και τέως αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου της προεδρίας ως νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο Αντρίι Σίμπιχα, 49 ετών, θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δείχνει και η έως πρόσφατα θέση του στο γραφείο του Ουκρανού ηγέτη.

Την επιλογή του Σίμπιχα έκανε σε έκτακτη σύσκεψή του το κυβερνών κόμμα «Υπηρέτης του Λαού» παρουσία και του κ. Ζελέσνκι, το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης, Νταβίντ Αραχάμιγια.

Ο διάδοχος τού πολύ γνωστού στο εξωτερικό Ντμίτρο Κουλέμπα, επί τετραετία υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, είναι κι εκείνος αρκετά γνωστός σε όσους πολιτικούς και διπλωμάτες έχουν επισκεφθεί το Κίεβο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Συνόδευε ξένους ηγέτες και αναλάμβανε τη… δύσκολη δουλειά της προετοιμασίας και της εκτέλεσης πολλών επαφών χάρη στην άνεσή του με την αγγλική γλώσσα και την εμπιστοσύνη που του έχει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Γεννημένος το 1975 κοντά στο Τερνόπιλ της Ουκρανίας, ο κ. Σίμπιχα έχει μακρά καριέρα ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών  και συγκεκριμένα από το 1997 στο νομικό τμήμα, κατόπιν στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Πολωνία, πίσω στο Κίεβο και στο νομικό τμήμα και την υπηρεσία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν αναλάβει πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία από το 2016 έως το 2021.

Από τον Μάιο του 2021 και για τρία χρόνια είχε αναλάβει Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου της Προεδρίας, υπηρετώντας πάνω από δύο χρόνια υπό τον Διευθυντή του Γραφείου, Αντρίι Γέρμακ τον κατά πολλούς ντε φάκτο δεύτερο ισχυρότερο άνδρα στη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2024 ο κ. Σίμπιχα μετακινήθηκε ξανά στο υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός πλέον, και τώρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού αντί του κ. Κουλέμπα.

Εκτός από αγγλικά ο κ. Σίμπιχα γνωρίζει και πολωνικά – όπως αρκετοί Ουκρανοί καταγόμενοι από τη δυτική Ουκρανία. Είναι παντρεμένος κι έχει τρία παιδιά.