Εκρήξεις, πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων, σειρήνες και εντολές για επιστράτευση από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές εντείνουν το πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία. Ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ εκατοντάδες άμαχοι απομακρύνονται προς την Ρωσία. Οι Ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς για να δυναμιτίσουν το κλίμα, ενώ οι Ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτήριο στην πόλη Ροστόφ.
Ήδη χαρακτηρίζεται εμπόλεμη ζώνη η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε καταφύγιο ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης.
Οβίδες όλμου έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στο Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, στα ανατολικά της χώρας.
Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Δύο στρατιώτες νεκροί και τέσσερις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».
Η Ουκρανική δύναμη στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».
Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Λίγο πριν από τη νέα επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε τηλεφωνικώς στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν ότι «το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης».
Η απάντηση από το Παρίσι ήταν ότι «οι ενέργειες και τα λόγια της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν», σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους που βρίσκονται στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο, να εγκαταλείψουν τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση.
Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή». «Φύγετε εγκαίρως. Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα έως και το τέλος του μήνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς την Ουκρανία.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά και καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της.
Μπ. Τζόνσον: «Οι χώρες της Δύσης να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας»
«Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν, αλλά οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Γι αυτό και πρέπει να στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα παρατεταμένης κρίσης και όλοι μαζί να αρνηθούμε την όποια φθορά», διαμηνύει από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Ζελένσκι: Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας με ή χωρίς τους εταίρους»
«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του. Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».
Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα, πριν βρεθούμε πάλι με εκατομμύρια νεκρούς». «Δεν υπάρχει πλέον “αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου” και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη», τόνισε.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση με το να μην συμμετέχει στις προγραμματισμένες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην εμπόλεμη ζώνη.
«Πιστεύουμε ότι η αποχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδηλώνει την συνειδητή πρόθεσή της να συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση», ανακοίνωσε νωρίτερα η ουκρανική αντιπροσωπεία από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ασκήσεις πυρηνικών υπό την επίβλεψη Πούτιν – Λουκασένκο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.
Λαφρόφ κατά Γερμανίας για τη «γενοκτονία» του Ντονμπάς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.
Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.