Ένα Εφετείο επανέφερε την Παρασκευή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους όλους τους εργαζομένους σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, με στόχο να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19.

Συγκεκριμένα με βάση αυτό το μέτρο θα πρέπει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν εκατομμύρια μισθωτοί σε εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεωθούν να υποβάλλονται σε συνεχή τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο ανακοινώθηκε αρχικά στα μέσα Σεπτεμβρίου και εγκρίθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από τον Λευκό Οίκο. Αμέσως προσέφυγαν για την ακύρωσή του Πολιτείες όπως το Τέξας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την πανδημία. Στις 6 Νοεμβρίου, Εφετείο του Τέξας ανέστειλε την εφαρμογή του, εν αναμονή της επί της ουσίας εξέτασης του ζητήματος. Άλλο Εφετείο, στη Νέα Ορλεάνη, επικύρωσε αυτήν την αναστολή, εκτιμώντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Έχει αποδειχθεί ότι η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, να μεταλλάσσεται, να σκοτώνει και να εμποδίζει την ασφαλή επιστροφή των Αμερικανών εργαζομένων στις δουλειές τους», όπως εξήγησε την Παρασκευή, ανακοινώνοντας τη δική του απόφαση, το Εφετείο του Οχάιο, όπου είχε προσφύγει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να κρίνει όλες τις προσφυγές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η απόφαση αυτή πάντως μπορεί να αναιρεθεί, εάν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Για να προστατεύσει τους εργαζόμενους η Osha (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία) μπορεί και πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους κινδύνους», πρόσθεσε η δικαστής Τζέιν Στραντς. Σημείωσε επίσης ότι η Osha στην ιστορία της είχε ανέκαθεν διευρυμένες εξουσίες ώστε να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων και «κατέδειξε τον γενικό κίνδυνο που θέτει η Covid-19 για τους εργαζόμενους, ιδίως τους ανεμβολίαστους, στον χώρο εργασίας».

Υπογραμμίζεται ότι η αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν σημαντικό πλήγμα για τον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος θεωρούσε ότι αυτό το μέτρο ήταν «το καλύτερο για να βγουν οι ΗΠΑ από αυτήν την πανδημία», δεδομένου ότι είναι ακόμη υψηλός ο αριθμός των ανεμβολίαστων.