Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Παναγία των Παρισίων: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το 2019, όταν ένα μεγάλο μέρος της  Παναγίας των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Ο μεγαλειώδης ναός ετοιμάζεται να αναγεννηθεί κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Μάλιστα προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της στους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση του Ρόμπερτ Ριντ, επικεφαλή για θέματα Τέχνης και Ιδιωτών Πελατών της ασφαλιστικής Hiscox του Loyd’s London, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8δισ. ευρώ όπως είχε δηλώσει στο Reuters, κρίνοντας και από το κόστος αποκατάστασης του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Πότε παραδίδεται στο κοινό
Μετά την καταστροφή του ναού, υπήρξαν αρκετές προτάσεις για την αποκατάσταση του. Από αυτές κάποιες συνέδεαν το παρελθόν με σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Τελικά, όμως η απόφαση που πάρθηκε ήταν η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του και με έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης αξίας περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πανδημία επιβράδυνε τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, αλλά τώρα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οπότε μέσα στο 2023 το καμπαναριό της Νοτρ Νταμ αναμένεται να ξαναβρεί τη θέση του ανάμεσα στα κτίρια της πόλης, αυτή τη φορά ως σύμβολο αναβίωσης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το 2025 αφού βέβαια ανοίξει τις πύλες της για το κοινό.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 εργάτες δουλεύουν καθημερινά για να παραδώσουν την Παναγία των Παρισίων σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Οι αρχιτέκτονες δεν ακολουθούν μόνο τον αρχικό σχεδιασμό του ναού αλλά και μεσαιωνικές μεθόδους κατασκευής με αυθεντικά υλικά, όπως ξύλο δρυός στη στέγη. 

Πυρετός εργασιών
Πέρα από τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών, οι εργάτες απομακρύνουν την στάχτη και τη σκόνη που έχουν οι περίπου 8.000 αγωγοί. Ακόμη, αποκαθίστανται 22 από τους πίνακες του ναού που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Σαρλ Λε Μπρεν. Σε διαδικασία αποκατάστασης βρίσκεται και το χαλί που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα.

Το δημόσιο ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Notre Dame, ανακοίνωσε ένα νέο κεφάλαιο: την έναρξη κατασκευής των θόλων, του σκελετού της οροφής και του καμπαναριού. Περίπου 30.000 κομμάτια σκαλωσιάς που ζυγίζουν 600 τόνους έχουν τοποθετηθεί για εργασίες στο καμπαναριό.

Η γαλλική Le Bras Frères είναι ανάμεσα στις τουλάχιστον έξι ξυλουργικές κατασκευαστικές εταιρείες που άρχισαν να παραλαμβάνουν έναν αριθμό από τις 1.300 βελανιδιές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των πλαισίων του καμπαναριού και της στέγης.

Ο Λοράν Μπιέτ, που συμμετάσχει στο έργο, δήλωσε στους Times ότι η ανακατασκευή των πλαισίων έμοιαζε με αυτή της δημιουργίας ενός μοντέλου Lego με μόλις 1800 κομμάτια ξύλου που ζυγίζουν μέχρι 4 τόνους. «Όταν σκέφτεσαι ότι στον 19ο αιώνα είχαν 12 μάστορες και περίπου 40 ακόμα ανθρώπους που εργάστηκαν για το καμπαναριό και οι δουλειές ολοκληρώθηκαν σε έξι με οκτώ μήνες, αισθάνεσαι ταπεινότητα».

Δείτε το βίντεο
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων γι...

Νετανιάχου: Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν χθες σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής του ένοπλου τμήματος ...

Φόρτωση άρθρων...