Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού προκλήθηκε από ένα μπαρ στο Πεκίνο στην Κίνα. Εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό και να απομονωθούν στο σπίτι εξαιτίας ενός μπαρ.
Τα μπαρ είχαν μόλις ανοίξει και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο. Η Κίνα εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τα κρούσματα κορωνοϊού και μένει αμετακίνητη στην πολιτική zero Covid.
Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων υπογραμμίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο να έχει επιτυχία η πολιτική zero Covid της Κίνας, ενώ δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Από τις 9 Ιουνίου, περίπου 200 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε σύνδεση με το 24ωρο μπαρ «Heaven Supermarket Bar». Το μπαρ αυτό ήταν ήδη διαβοήτο για το φτηνό αλκοόλ και τα μεγάλα πλήθη που συγκεντρώνει. Δεν είναι σπάνιο το θέαμα ταλαιπωρημένοι θαμώνες να κοιμούνται στα τραπέζια του μετά από μια νύχτα αχαλίνωτης διασκέδασης.
Και μπορεί να ήταν μόνο διακόσιοι θαμώνες όσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αλλά οι αρχές ανάγκασαν όλους τους κατοίκους της περιοχής Τσαογιάνγκ, όπου βρίσκεται το μπαρ, να υποβληθούν σε τεστ και να αυτοαπομονωθούν. Πρόκειται συνολικά για 3,5 εκατομμύρια άτομα.
Οι ουρές για τεστ τη Δευτέρα ξεπέρασαν τα 100 μέτρα, σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.
Τα μολυσμένα άτομα από το μπαρ ζουν ή εργάζονται σε 14 από τις 16 συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές,. Κανείς δεν ξέρει πώς το μπαρ μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης, αλλά σίγουρα ο αριθμός των κρουσμάτων αποτελεί αιτία προβληματισμού.
Περίπου 10.000 στενές επαφές των θαμώνων του μπαρ έχουν εντοπιστεί, ενώ τα κτίρια στην περιοχή βρίσκονται σε lockdown και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Εργαζόμενοι στο μπαρ θα παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι για μερικές μέρες. Mεγάλα μεταλλικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από τις κατοικίες, ενώ άτομα με προστατευτικές στολές ψεκάζουν με απολυμαντικό την περιοχή.
«Πρέπει να κάνουμε τεστ κάθε μέρα τώρα. Είναι λίγο ταλαιπωρία, αλλά είναι απαραίτητο», δήλωσε στο Reuters ένας ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου στην Τσαογιάνγκ. Οι δουλειές, όπως λέει, έχουν πέσει κατά 20 με 30% λόγω του κορωνοϊού.