Μέσω ΗΠΑ έγινε γνωστό χθες ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά την ίδια στιγμή, δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα τα μηνύματα από τις εξελίξεις στο Νότιο Λίβανο.

Η Χαμάς έχει σχεδόν εξουδετερωθεί, οπότε μάλλον θεωρείται αναπόφευκτη μια εκεχειρία, ενώ από την άλλη, οι Ισραηλινοί θέλουν να ρίξουν το μεγάλο βάρος στην περαιτέρω απονεύρωση έως και εξουδετέρωση  της Χεζμπολάχ, η οποία είναι αξιόμαχη και επιφέρει πλήγματα στο Ισραήλ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο -κατά τα φαινόμενα- πολύ καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Milton στην Πολιτεία της Φλόριντα, δίνουν πραγματική μάχη για να πείσουν τον Νετανιάχου ότι θα ήταν επιζήμια μια εκτεταμένη πολεμική αντιπαράθεση με το Ιράν, στην οποία θα περιλαμβάνονταν και επιθέσεις κατά πυρηνικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Η προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης έδωσε χθες μια ανάσα στις αγορές, με σημείο αναφοράς την τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε σημαντικά στα 77 δολάρια το βαρέλι, όταν την Τρίτη είχε εκτοξευτεί ακόμη και στα 81 δολάρια, με φόντο τις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ για πολύ ισχυρά χτυπήματα κατά του Ιράν. Η πτώση αυτή φαίνεται ότι βασίζεται σε ροή πληροφοριών σχετικά με το ενδεχόμενο να μαζευτούν λίγο τα πράγματα και να αποφευχθεί μια σύρραξη, η οποία θα έκανε όλο τον πλανήτη και όλους μας να... τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι, οι μουλάδες της Τεχεράνης δεν θα μείνουν με... σταυρωμένα χέρια και γενικώς, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Στις αγορές ακούγονται σενάρια ακόμη και για τιμή του πετρελαίου στα 250 δολάρια το βαρέλι (!), αν γίνει επίθεση κατά του Ιράν, η οποία θα οδηγήσει σε αντίστοιχη ηχηρή απάντηση από την Τεχεράνη και με παράλληλο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ! Οι Χεσμπολάχ σφυροκοπά, οι Ιρανοί προειδοποιούν με... όλεθρο και από τα νότια οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης θέλουν να προκαλέσουν ρήγματα στην άμυνα του Ισραήλ. Πάντως, αν επιβεβαιωθεί το... κάκιστο σενάριο με τιμές πετρελαίου στα 250 δολάρια το βαρέλι, τότε θα μιλάμε για τιμή βενζίνης κοντά στα 7,00 ευρώ το λίτρο!!! Ακόμη και το... μισό κακό σενάριο να εκδηλωθεί θα μιλάμε για απίστευτα πράγματα και για παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κλίμα στα χρηματιστήρια έχει διαταραχθεί, ασχέτως εάν χθες είχαμε θετική αντίδραση στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί παίζεται και το σενάριο των προσδοκιών για τον επόμενο πρόεδρο. Διορθωτικές τάσεις υπήρξαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και ο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,17%, συγκρατώντας τις δυνάμει του. Πέραν αυτών, ο επενδυτικός ορίζοντας εξακολουθεί είναι αβέβαιος, θολός και ασαφής, ο κίνδυνος για μεγάλη αναταραχή αυξάνεται και οι τιμές της ενέργειας μπορεί να ξαναπάρουν με έντονο ρυθμό την ανηφόρα, οπότε... αλίμονο μας!

Την ίδια στιγμή, οι αγορές θα κάνουν τον... σταυρό τους για να μη γίνουν μοιραία λάθη από τον Νετανιάχου και τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Χαμενεϊ, γιατί τότε αλίμονο μας. Πάντως, αυτή τη στιγμή, έχουμε μείνει στην αναμονή για ευρεία επίθεση του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα και για αναμενόμενη απάντηση από το Ιράν με κάθε μέσο, εφόσον προκληθεί. Σημείο καμπής για τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν οι αμερικανικές εκλογές σε 4 εβδομάδες. Γενικώς, βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα...