Περίπου 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως στην προσπάθειά τους να βγάλουν μία selfie, τα τελευταία 13 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία ισπανική έρευνα, 379 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2008 έως τον Ιούλιο 2021 σε ολόκληρο τον κόσμο θέλοντας να βγάλουν τη σωστή selfie.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το iO Foundation και δημοσιεύεται από τη Le Figaro, παρουσιάζει την αυξητική τάση που καταγράφει ο αριθμός αυτών των περιστατικών. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021, επισημαίνοντας ότι τα δυστυχήματα αυξάνονται, με 31 περιπτώσεις να καταγράφονται ήδη από την αρχή του 2021.

Από το φαινόμενο αυτό, της «selficide» όπως αποκαλείται, επηρεάζεται κυρίως η νέα γενιά, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους τη στιγμή που βγάζουν selfie είναι τα 24 χρόνια. Όσον αφορά στα θύματα, το 41%  είναι άνθρωποι κάτω των 19 ετών.

Το ένα τρίτο των θανάτων συμβαίνει στη διάρκεια ταξιδιού. Οι τρεις βασικές αιτίες θανάτου είναι η πτώση από μεγάλο ύψος (216 θάνατοι στους συνολικά 379), μέσα μεταφοράς όπως αυτοκίνητα, τρένα κ.ά (123 θάνατοι) και πνιγμοί (66 θάνατοι). Μετά άλλοι θάνατοι σχετίζονται με όπλα (24), ηλεκτροπληξίες ή επιθέσεις από άγρια ζώα (17).

Πολλοί θάνατοι στη διάρκεια της selfie είναι αποτέλεσμα του ρίσκου που παίρνουν οι τουρίστες σε τοποθεσίες που δεν γνωρίζουν καλά. Επαγγελματίες της υγείας που ταξιδεύουν πολύ θα έπρεπε να συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να βγάζουν selfie με προσοχή και ευθύνη.

Η έρευνα κατατάσσει τα δέκα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να βγάλει κάποιος selfie. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι καταρράκτες του Νιαγάρα στη Βόρεια Αμερική, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή τα Ουράλια Όρη στη Ρωσία. 

Στην Ινδία από το 2008 κατεγράφησαν 100 θάνατοι, στις ΗΠΑ 39 και στη Ρωσία 33.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται πως τρεις έφηβοι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία το 2019 όταν έβγαζαν φωτογραφία στις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Οι νέοι πήγαιναν σε γάμο στην πόλη Πάνιπατ, στα βόρεια της χώρας όταν παρασύρθηκαν από τρένο.

Την έρευνα συνέταξε μία ομάδα επτά Ισπανών ερευνητών οι οποίοι έλαβαν υπόψιν τους μόνο την αναφορά στον Τύπο περιστατικών ή τα σχετικά δελτία Τύπου από το 2008. 

Οι ερευνητές απέκλεισαν τα δυστυχήματα που δεν αναφέρθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης.