Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ποια είναι η εταιρεία «φάντασμα» που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Σε θρίλερ εκτυλίσσεται η υπόθεση με τις μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδιά και να τραυματιστούν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι βομβητές AR-924 είχαν παγιδευτεί με μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης που τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία τους μαζί με πυροκροτητές. 

Σύμφωνα με την Gold Apollo από την Ταϊβάν τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα τους κατασκεύασε η εταιρεία «BAC Consulting KFT» με έδρα την Ουγγαρία.

Όμως, η διευθύνουσα σύμβουλος της ουγγρικής εταιρείας, Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρκιντιάκονο, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή αν και επιβεβαίωσε ότι συνεργάζονται με την Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζουμε εμείς τους βομβητές. Εμείς είμαστε απλά οι ενδιάμεσοι. Πιστεύω ότι τα έχετε παρεξηγήσει» είπε η Μπαρσόνι όπως μεταδίδει το NBC.

Όπως μεταδίδει το Reuters, παρότι τα γραφεία της «BAC Consulting» βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο σε προάστιο της Βουδαπέστης, η εταιρεία φέρεται να μην έχει φυσική παρουσία εκεί, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία δεν έχει φυσική δραστηριότητα εκεί, παρά μόνο μια επιγραφή σε ένα φύλλο Α4, τοποθετημένη σε μια γυάλινη πόρτα.

Παραμένει άγνωστο αν η εταιρεία έχει πραγματική δραστηριότητα στον χώρο της συμβουλευτικής ή αν εμπλέκεται σε άλλου είδους συναλλαγές.
Στο εν λόγω κτήριο εδρεύουν οι εταιρείες: Örökifjú Zenebarátok Alapítvány, Aurequus Group Ltd., BAC Consulting Kft., Khvan Company Kft., Claywood Kft., Óvis Trade Kft., Energy Alliance Kft.

Πρόκειται για ονόματα οργανισμών και εταιρειών. Το "Kft." στα ουγγρικά σημαίνει "ΕΠΕ" (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), ενώ το "Alapítvány" σημαίνει "ίδρυμα".

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Cristiana Barsony-Arcidiacono, δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Reuters για σχόλια, ενώ στο προφίλ της στο LinkedIn αναφέρει ότι έχει εργαστεί για διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO. 

«Η εταιρία ιδρύθηκε πριν το 2010 με τη δημιουργία γραφείου στη Βουδαπέστη και από τότε έχει αυξήσει την ομάδα συμβούλων της» αναφέρει η Cristiana Barsony-Arcidiacono στο προφίλ της.

Η αποκάλυψη της BAC Consulting και η μαζική ανατίναξη των βομβητών της Χεζμπολάχ δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και θέτει το ζήτημα της διαφάνειας στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η Grand Apollo προχώρησε σε εξαγωγή 260.000 βομβητών από το 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, βασικά σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

Κατά την ίδια ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ κάποια αναφορά για εκρήξεις που σχετίζονται με τα προϊόντα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία καταγραφή για απευθείας εξαγωγές της Gold Apollo στον Λίβανο.

«Ήταν μια παρτίδα που τροποποιήθηκε; Τους κατασκεύασε άλλος παραγωγός και απλά έβαλε τη φίρμα της Apollo; Αυτό το ψάχνουμε ακόμα» πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο NBC News.

Η Χεζμπολάχ παρέλαβε πριν από πέντε μήνες 5.000 βομβητές παγιδευμένους με εκρηκτικά, λέει απόστρατος ταξίαρχος του λιβανικού στρατού.

Μια παρτίδα 5.000 βομβητών, που είχε εισαχθεί πριν από πέντε μήνες από τη Χεζμπολάχ, είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι είχε παγιδευθεί με εκρηκτικά πριν φθάσει στο Λίβανο, δήλωσε σήμερα απόστρατος ταξίαρχος του λιβανικού στρατού.

Οι συσκευές αυτές «είχαν παγιδευθεί με αρκετά γραμμάρια εκρηκτικών που δύσκολα εντοπίζονται και είχαν τοποθετηθεί στην μπαταρία με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορούσαν να εντοπισθούν από αισθητήρες ή από οποιαδήποτε εργαλεία εντοπισμού εκρηκτικών», ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Μουνίρ Σεχάντα, πρώην συντονιστής της κυβέρνησης με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL.

Ο Σεχάντα είπε ότι ο τύπος των εκρηκτικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς εργαστήρια εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σ' αυτό, όμως πρόκειται για «εξελιγμένα εκρηκτικά, φτιαγμένα από σύγχρονα υλικά που δεν μπορούν να εντοπισθούν από αισθητήρες».

«Οι μπαταρίες λιθίου, αν πιάσουν φωτιά ή εκραγούν, δεν προκαλούν τέτοια ζημιά. Από βίντεο φαίνεται ότι οι εκρήξεις ήταν ισχυρές, ενώ μια μπαταρία λιθίου προκαλεί μόνο μια μικρή φλόγα και μια πολύ μικρή έκρηξη», πρόσθεσε ο Μουνίρ Σεχάντα.

Σχετικά με τον τόπο ή τη χώρα όπου παγιδεύθηκαν οι συσκευές, ο Σεχάντα δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε αυτό, όμως η παγίδευσή τους θα μπορούσε να έχει γίνει στη διάρκεια της φάσης της κατασκευής ή σε άλλα στάδια». Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα σχετικά με τις εκρήξεις, το πώς παγιδεύθηκαν οι συσκευές και το πώς θα απαντήσει η οργάνωσή του στις εκρήξεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Φόρτωση άρθρων...