Πέμπτη
24 Οκτωβρίου 2024

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία – Μέλος του ΡΚΚ ο ένας από τους δράστες

Πλανήτης

Τις ταυτότητες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS ή ΤΑΙ (Turkish Airspace Industry), όπως είναι η αγγλική ονομασία με την οποία είναι ευρύτερα γνωστή διεθνώς, ανακοίνωσαν οι Αρχές της γειτονικής χώρας.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Cengiz Coşkun, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας, η μηχανολόγος μηχανικός, Zahide Güçlü, ο υπάλληλος της TAI, Hasan Hüseyin Cambaz, ο υπάλληλος ασφαλείας, Atakan Şahin Erdoğan και ο οδηγός ταξί, Murat Arslan, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Είκοσι δύο άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για περίθαλψη.

Η Güçlü πήγαινε στην είσοδο του συγκροτήματος για να παραλάβει λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της, όταν έγινε η επίθεση.

Οι δράστες σκότωσαν τον Arslan και έκρυψαν το πτώμα του στο πορτμπαγκάζ του ταξί του, αφού μπήκαν στο όχημα.

Έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της TAI στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας.

Δύο δράστες που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις «εξουδετερώθηκαν», ενώ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την επίθεση. «Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια επίθεση στις εγκαταστάσεις των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών», δήλωσε.

Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς, ενώ το προσωπικό της TAI κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ξεκινήσει έρευνα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει ονοματίσει το ΡΚΚ ως την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, η κουρδική οργάνωση έχει ήδη ονοματιστεί από δύο υπουργούς, με το HaberTurk να μεταδίδει ότι ο άνδρας δράστης, που είχε γεννηθεί το 1992 στην περιοχή Beytüşşebap, ήταν μέλος του ΡΚΚ από το 2016, με το όνομά του, ωστόσο, να παραμένει άγνωστο.

Όπως μεταδίδει η Hurryiet οι δύο δράστες είχαν πραγματοποιήσει κατόπτευση του χώρου πριν το χτύπημά τους, δημοσιεύοντας, μάλιστα, και μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι καταγράφοντας δήθεν αμέριμνο τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους της TUSAŞ.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές. «Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Οικογενειακό μακελειό με 4 νεκρούς και 8 τραυματίες – Ο δράστης κρατούσε ομήρους συγγενείς του

Ασύλληπτη είναι η υπόθεση ομηρίας ατόμων στη νότια Βραζιλία, όλοι μέλη της οικογένειας του δράστη, ενός 45χρονου που κρατούσε αιχμάλωτους τους συγγενείς του μέσα στο σπίτι του. Ο δ...

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού FBI προωθεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Eνωση καλείται να οικοδομήσει σταδιακά μία πλήρως λειτουργική υπηρεσία πληροφοριών, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που τίθενται από εξωτερικούς παράγο...

Σαν σήμερα - 24 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος, επιφέροντας αλλ...

Φόρτωση άρθρων...