Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024

Αυτές θα είναι οι κινήσεις του Πούτιν στη σκακιέρα του τρόμου

Πλανήτης

Τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το BBC και να απαντήσει στο ερώτημα «Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν;».

Το BBC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ σε δύο μήνες και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δείξει ότι θέλει να μιλήσει μαζί του και να συμβάλλει σε ένα σχέδιο τερματισμού του πολέμου, δύσκολα ο Ρώσος Πρόεδρος θα προχωρούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα στην οποία σαφέστατα υπήρξε κλιμάκωση. Η Δύση επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση δυτικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και το Κίεβο το έκανε. Χρησιμοποίησε αμερικανικούς Atacms και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Η Ρωσία απάντησε χτυπώντας στο Ντνίπρο της Ουκρανίας αποθήκη όπλων με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο. Και ακολούθως ο Πούτιν απείλησε τη Δύση με τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε διάγγελμά του προς το έθνος το βράδυ της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστή η μείωση του ορίου για τη χρήση ρωσική πυρηνικών όπλων που έκανε το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο.

Το BBC και ο ειδικός αναλυτής για τα θέματα της Ρωσίας δηοσιογράφος του Στιβ Ρόσενμπεργκ σημειώνει ότι δεν έχει σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν και λέει: «Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».

Ο Πούτιν κλιμακώνει

Όπως αναφέρει το BBC μπορεί το Κρεμλίνο να κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει αλλά είναι εκείνο που τα τελευταία τρία χρόνια κάνει ακριβώς αυτό: Κλιμακώνει. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που αγκαλιάζει την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του - στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερα ουκρανικά εδάφη τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα στη Δύση - όλα αυτά αποτελούν στιγμές κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης».

Και λίγο παρακάτω συνεχίζει λέγοντας ότι η κλιμάκωση είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα. «Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς», γράφει σημειώνοντας ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση των απειλών του Πούτιν θυμίζοντας ότι η Δύση έτσι και αλλιώς φοβάται για έξαρση του υβριδικού ρωσικού πολέμου. «Είδαμε εμπρησμούς, σαμποτάζ και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Ακόμα, θυμίζει ότι τον Ιούνιο ο Πούτιν είχε απειλήσει ότι θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους της Δύσης, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τα πυρηνικά

Η ερώτηση «Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;» συνήθως ακολουθείται από την ερώτηση: «Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;».

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αφήσει κάποια αδόκιμα υπονοούμενα. Ήδη από την ανακοίνωσή του για την εισβολή στην Ουκρανία είχε πει ότι όποιος επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της Μόσχας η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και «οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».

Ωστόσο, το ΒΒC θυμίζει ότι από την έναρξη του πολέμου τρία χρόνια πριν, η Δύση έχει περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι «συνέπειες» που απειλούσε το Κρεμλίνο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων - το διάταγμα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Μια σαφής προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν πυραυλικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.

«Τώρα και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί», γράφει το ΒΒC.

Και θυμίζει τα λόγια ενός απόστρατου σε μια φιλο-κρεμλινική εφημερίδα αυτή την εβδομάδα όταν τον ρώτησαν πώς θα έπρεπε να απαντήσει η Ρωσία στην επίθεση με Atacms. «Η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου για χτυπήματα σε μια αποθήκη όπλων στην περιοχή Μπριάνσκ θα ήταν μάλλον κοντόφθαλμη», απάντησε εκείνος.

«Θα ήταν παρήγορο να σκεφτεί κανείς ότι το Κρεμλίνο συμμερίζεται αυτή την άποψη.Αλλά η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το έθνος δεν περιείχε καμία απόδειξη γι' αυτό», σχολιάζει το BBC και συνεχίζει την ανάλυσή του:

«Το μήνυμά του προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση φάνηκε να είναι: Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που εννοώ σοβαρά, σας προκαλώ να την περάσετε.

''Ακόμη και ο Πούτιν δεν ξέρει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ή όχι. Εξαρτάται από τα συναισθήματά του'', μου είπε πρόσφατα ο αρθρογράφος της Novaya Gazeta Andrei Kolesnikov.

''Ξέρουμε ότι είναι ένα άτομο που λειτουργεί με το συναίσθημα. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο επίσης ελήφθη με το συναίσθημα. Εξαιτίας αυτού πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ιδέα του για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Λένε ότι ο φόβος του πολέμου πρέπει να επιστρέψει και θα συγκρατήσει και τις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης. Με αυτή την ερμηνεία πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πούτιν, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά θα είναι η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο''».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.

Ο παράγοντας Τραμπ

Ακόμα, το BBC προσθέτει: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συναισθήματα. Είναι επίσης, σαφώς, καθοδηγούμενος από τη δυσαρέσκεια για τη Δύση και εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.

Αλλά γνωρίζει επίσης ότι τα πράγματα στον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαφορετικά.

Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα έχει φύγει από την εξουσία και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ.

Έχει επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι το να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «κάτι έξυπνο».

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν.

Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην προβεί σε μεγάλη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.

Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία.

Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος για το ουκρανικό ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας

Η Γαλλία επιδίωκε να ξεκινήσει με τη Μόσχα «έναν διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα» χωρίς την εμπλοκή του Κιέβου, και αυτό, τη στιγμή που συζητιέται ολοένα και περισσότερο η πιθανότη...

Βαλτική: Φόβοι για σαμποτάζ μετά τη βλάβη σε υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας

Το ενδεχόμενο να έχει υποστεί δολιοφθορά ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας διερευνάται μετά τη διακοπή της λειτουργίας του...

Ισπανία: 10.400 μετανάστες πνίγηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα

Περισσότεροι από 10.400 μετανάστες πνίγηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία από τις αρχές του 2024, καθώς τη φετινή χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ αφίξ...

Φόρτωση άρθρων...