Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Μάικ Λιντς: Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας που αγνοείται στο ναυάγιο της Σικελίας

Πλανήτης

Ο Μάικ Λιντς, ένας Βρετανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας, αγνοείται μετά τη βύθιση πολυτελούς γιοτ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας. Αφού συνίδρυσε τη βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Autonomy το 1996 και υποστήριξε αρκετές επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας, ο επιχειρηματίας θεωρήθηκε από ορισμένους ως η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, σημειώνει το BBC.

Ένα άτομο είναι νεκρό και έξι αγνοούνται μετά τη βύθιση του 56 μέτρων superyacht Bayesian, μετά από κακοκαιρία. Η σύζυγός του, Άντζελα Μπακάρες, διασώθηκε.

Ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας πλούτισε πουλώντας την εταιρεία του Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard (HP) το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων. Αλλά μια έντονη δικαστική μάχη μετά την υψηλού προφίλ εξαγορά ακολουθούσε τον Λιντς για περισσότερο από μια δεκαετία. Τον Ιούνιο αθωώθηκε στις ΗΠΑ για πολλαπλές κατηγορίες απάτης, για τις οποίες αντιμετώπιζε δύο δεκαετίες φυλάκισης.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 τον Αύγουστο, είχε δηλώσει πως πίστευε ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του στο αμερικανικό δικαστήριο μόνο λόγω του πλούτου του.

Τα πρώτα βήματα του Μάικ Λιντς

Γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1965, ο κ. Lynch είναι γιος μιας νοσοκόμας και ενός πυροσβέστη και μεγάλωσε κοντά στο Τσέλμσφορντ του Essex. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη μαθηματική πληροφορική και αργότερα έλαβε ερευνητική υποτροφία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η διδακτορική του διατριβή φέρεται να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ερευνητικά έργα της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.

Το 1991, ο κ. Lynch βοήθησε στην ίδρυση της Cambridge Neurodynamics – μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανίχνευση και αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η τεχνολογική του εταιρεία Autonomy δημιουργήθηκε πέντε χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο γνωστή ως «Μπεϋζιανή συμπερασματολογία» στον πυρήνα του λογισμικού της.

Η ταχεία ανάπτυξη και η επιτυχία της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είδαν τον Λιντς να κερδίζει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2006 του απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BBC ως μη εκτελεστικό μέλος και το 2011 διορίστηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο επιστήμης και τεχνολογίας – συμβουλεύοντας τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τους κινδύνους και τις δυνατότητες ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μετά την πώληση της Autonomy στην HP το 2011, από την οποία πιστεύεται ότι κέρδισε 500 εκατ. λίρες συνέχισε με την ίδρυση της εταιρείας επενδύσεων τεχνολογίας Invoke Capital. Ο Λιντς και η σύζυγός του έχουν δύο κόρες.

Η απώλεια αξίας της Autonomy και η μεγάλη δικαστική περιπέτεια

Η Autonomy έγινε επιτυχημένη λόγω της ικανότητας του λογισμικού της να εξάγει χρήσιμες πληροφορίες από δεδομένα όπως τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βίντεο. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αυτά τα δεδομένα για να κάνει πράγματα όπως να προτείνει απαντήσεις σε έναν τηλεφωνητή του τηλεφωνικού κέντρου ή να παρακολουθεί τηλεοπτικά κανάλια για λέξεις ή θέματα.

Πριν από την εξαγορά της από την HP το 2011, η Autonomy είχε κεντρικά γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και στο Κέιμπριτζ. Όμως η αξία της Autonomy υποτιμήθηκε κατά δισεκατομμύρια μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Το 2018, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Λιντς κατηγορώντας τον για τεχνητή διόγκωση της αξίας της εταιρείας. Είπαν ότι είχε αποκρύψει τη ζημιογόνο επιχείρηση της εταιρείας για τη μεταπώληση υλικού και τον κατηγόρησαν επίσης ότι εκφόβιζε ή πλήρωνε ανθρώπους που εξέφραζαν ανησυχίες.

Ο Λιντς δήλωσε στο BBC Radio 4 στις αρχές Αυγούστου ότι, ενώ ήταν πεπεισμένος για την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς δίκης, αισθάνθηκε ότι ήταν σε θέση να το αποδείξει μόνο στο δικαστήριο των ΗΠΑ λόγω του πλούτου του. «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να έχεις κεφάλαια για να προστατεύσεις τον εαυτό σου ως Βρετανός πολίτης», είπε. «Ο λόγος για τον οποίο κάθομαι εδώ, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι μόνο επειδή ήμουν αθώος… αλλά επειδή είχα αρκετά χρήματα για να μην παρασυρθώ από μια διαδικασία που έχει στηθεί για να σε παρασύρει».

Πρόσθεσε ότι μετά τη μακρά δικαστική ιστορία, ήθελε «να επιστρέψω σε αυτό που αγαπώ να κάνω, που είναι η καινοτομία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει το 2025

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο πως θεωρεί ότι είναι πιθανός ο τερματισμός της ρωσικής εισβολής την επόμενη χρονιά. «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Οτα...

Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε - Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα επισκεφθεί, αύριο Δευτέρα, την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ισορροπία τρόμου, η «προφητεία» Ζελένσκι και οι απειλές Πούτιν

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προβλέπει» τέλος του πολέμου το 2025, η σύγκρουση βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί καθώς είναι άγνωστο το τι πρόκειται να πράξει στη συνέχεια ο Βλ...

Φόρτωση άρθρων...