Για 34η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας βρέθηκε σήμερα στις ειρηνευτικές συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας, με διεθνείς αναλυτές να κατηγορούν τη Ρωσία ότι «παίζει με τον χρόνο» για να κάνει ανασύνταξη δυνάμεων.

Ανώτατος αξιωματούχος της Δύσης δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες. «Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο Πούτιν και η αντιπροσωπεία του δείχνουν κάποια σοβαρότητα».

Όπως είπε «ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε κατάπαυση του πυρός».

Δεν έχουμε δει σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωετρικών και πρόσθεσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, γίνονται προσπάθειες ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και επανέναρξης των επιχειρήσεων στη βόρεια της Ουκρανίας, ωστόσο -όπως τονίζουν- είναι πολύ δύσκολο για τη Μόσχα να συγκεντρώσει άμεσα την ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων.

Οι απώλειες του πολέμου

Οι Δυτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους ότι πολλές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως σχεδόν κανένα στοιχείο δεν έχει διαρρεύσει για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού, ο οποίος ανθίσταται σθεναρά εδώ και περίπου πέντε εβδομάδες.

«Δεν ξέρουμε πολλά για το ποσοστό απωλειών των ουκρανικών δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε τίποτα» συνόψισε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στο αμερικανικό ινστιτούτο μελετών CNA.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο εν μέσω του πολέμου, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πολλοί φειδωλοί στα στοιχεία που ανακοινώνουν για τις απώλειες ζωών. Και τα επίσημα στοιχεία, που είναι αδύνατον να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές, είναι προφανώς υποτιμημένα, για λόγους προπαγάνδας.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι έχουν σκοτωθεί 1.351 στρατιώτες και 3.825 τραυματίστηκαν. Αυτός ήταν ο δεύτερος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα – ο πρώτος, στις αρχές του Μαρτίου, έκανε λόγο για περίπου 500 νεκρούς.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του εκτιμά ότι από τους 150.000-200.000 Ρώσους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, περίπου 30.000-40.000 δεν είναι πλέον σε θέση να πολεμούν: κάποιοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες στον τομέα της τακτικής και της επιμελητείας.

Το Κίεβο, από την άλλη, δεν έχει ανακοινώσει παρά μόνο δύο απολογισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο τελευταίος, με ημερομηνία 12 Μαρτίου, έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες. Με βάση την αναλογία που λέει ότι σε καιρό πολέμου σε κάθε νεκρό στρατιώτη αντιστοιχούν τρεις τραυματίες, ο ουκρανικός στρατός μετρά τουλάχιστον 5.000 άνδρες εκτός μάχης. Ένας αριθμός που αναμφίβολα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

«Λιγότερα τα θύματα του ουκρανικού στρατού»

Το θέμα των διαθέσιμων πόρων είναι επίσης ένας «σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας» για το Κίεβο, σύμφωνα με ένα πρόσφατο υπόμνημα του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (FRS). Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι ο ουκρανικός στρατός, ευρισκόμενος εν αμύνη, έχει υποστεί λιγότερες απώλειες από τον ρωσικό, όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα της θεωρίας του Κλαούζεβιτς, σύμφωνα με την οποία η δύναμη που αμύνεται φθείρεται λιγότερο από τον επιτιθέμενο», σημειώνει το FRS. «Αυτό συμβαίνει και επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υιοθέτησαν έναν τρόπο δράσης που παραπέμπει περισσότερο σε αντάρτικο υψηλής τεχνολογίας παρά σε συμβατική σύγκρουση, για να αποφύγουν τη δύναμη πυρός των Ρώσων».

Μαρτυρίες υπάρχουν κυρίως για τις υλικές απώλειες, τις οποίες καταγράφει ο ιστότοπος oryxspioenkop.com, βασιζόμενος σε φωτογραφίες ή βίντεο από τα πεδία των μαχών. Ο ιστότοπος έχει μετρήσει 318 «χαμένα» άρματα για τους Ρώσους (καταστράφηκαν, υπέστησαν ζημίες ή έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών), περισσότερα από 550 θωρακισμένα οχήματα, 16 μαχητικά αεροσκάφη, 35 ελικόπτερα και 2 πλοία. Από την πλευρά των Ουκρανών, οι απώλειες είναι 79 άρματα, λιγότερα από 200 θωρακισμένα οχήματα, 12 μαχητικά αεροσκάφη και 13 πλοία.

«Οι Ουκρανοί ήταν απολύτως προετοιμασμένοι, είχαν μοιράσει τέλεια τις δυνάμεις τους», εκτίμησε μια δυτική στρατιωτική πηγή.

Οι δυνατότητες των Ουκρανών παραμένουν ασφαλώς πολύ πιο περιορισμένες, σε σύγκριση με τον ρωσικό στρατό. Όμως η σύγκρουση που ξεκίνησε το 2014 με τις αυτονομιστικές, ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς ανάγκασε τις φιλοδυτικές ουκρανικές αρχές να προσαρμόσουν τον στρατό τους στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.