Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προβλέπει» τέλος του πολέμου το 2025, η σύγκρουση βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί καθώς είναι άγνωστο το τι πρόκειται να πράξει στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο πως θεωρεί ότι είναι πιθανός ο τερματισμός της ρωσικής εισβολής την επόμενη χρονιά.

«Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Όταν η Ρωσία θελήσει να τελειώσει ο πόλεμος. Όταν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν σκληρότερη στάση. Όταν οι χώρες του νότου σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου», είπε ο Ζελένσκι σε συζήτηση με ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο κατά την τρίτη διεθνή διάσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια, με την επωνυμία «Σιτηρά από την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν αργά ή γρήγορα. «Δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά είμαι πεπεισμένος πως έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε την επόμενη χρονιά», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις ηγετών από αφρικανικά, ασιατικά και αραβικά κράτη», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Θα ήθελα επίσης να ακούσω τις προτάσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα τις μάθουμε τον Ιανουάριο και θα έχουμε ένα σχέδιο για τον τερματισμό αυτού του πολέμου», συμπλήρωσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως ήθελε να περιορίσει την ευρείας κλίμακας στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ έχει αποφύγει πάντως να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι απειλές Πούτιν με τους πυραύλους

Για περισσότερα πλήγματα με τον νέο πύραυλο Oreshnik στο πεδίο της μάχης προειδοποίησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει απόθεμα έτοιμο για χρήση, μια ημέρα μετά την εκτόξευση του πειραματικού, βαλλιστικού πυραύλου στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι ο πύραυλος  Oreshnik, που στα ρωσικά σημαίνει «Φουντουκιά», δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Το Κρεμλίνο τόνισε πως το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik  ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη Δύση πως η Μόσχα μπορεί να απαντήσει στις κινήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εάν συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στο Κίεβο για να εξαπολύει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow.

H μαζική χρήση αυτού του όπλου θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων διεμήνυσε ο επικεφαλής ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων.

Υποχωρεί στο πεδίο η Ουκρανία - Ο ρόλος του Τραμπ

Και ενώ ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το Κίεβο έχει χάσει πάνω από το 40% των εδαφών

που έχει καταλάβει στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ  από τον Αύγουστο, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή, θα ριχθούν σύντομα στο πεδίο της μάχης.

Στη σκιά της σύσφιξης των σχέσεων της Ρωσίας με Βόρεια Κορέα, Ιράν και Κίνα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είχε συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα για τα θέματα παγκόσμιας ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι «ζυμώσεις» στο παρασκήνιο φαίνεται ότι εξελίσσονται με ραγδαίο τρόπο, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν κρυφές, καθώς οποιαδήποτε διαρροή κρίσιμης πληροφορίας, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν στη σκακιέρα της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής.

Ως εκ τούτου, το ταξίδι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στη Φλόριντα και η συνάντηση με τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κρίνεται από τους διεθνείς αναλυτές ως κομβικής σημασίας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στο Παλμ Μπιτς ο Τραμπ και ο Ρούτε συζήτησαν «το φάσμα των παγκόσμιων ζητημάτων ασφάλειας» που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. 

Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, καθώς, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, το θέμα της Μέσης Ανατολής θα το αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος Τραμπ και άρα δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ.

Ποιο ήταν το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ Τραμπ και Ρούτε για την Ουκρανία; Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις του: Να υποστηρίξει την Ουκρανία εν μέσω του σκληρού πολέμου της Ρωσίας. Ο Τραμπ, έχει υποστηρίξει ότι κακώς δίνονται τόσο μεγάλα κεφάλαια και δεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη βοήθεια στο Κίεβο.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε πολλαπλά επίπεδα, για μία συμφωνία. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός και οι συνεργάτες του, είχαν αμφισβητήσει ευθέως την παροχή τεραστίων ποσών για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, γεγονός που ενδέχεται να προϊδεάζει για τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος πρόεδρος, ακόμη και για το σχέδιο αυτό καθ΄αυτό που έχει καταρτίσει και που ενδεχομένως να έχει ήδη ενεργοποιήσει, ώστε τον Ιανουάριο, με την ανάληψη των καθηκόντων του, να «τρέξει» τις εξελίξεις. 

Ωστόσο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου, ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Βίκτορ Όρμπαν, ζητεί να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ρωσικές απειλές, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ, ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης, καθώς ο πόλεμος μπαίνει σε μία αποφασιστική φάση.

Η σύσκεψη της Τρίτης

Το ΝΑΤΟ πάντως θα θέσει τη ρωσική απειλή επί τάπητος σε έκτακτη συνεδρίαση του σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News η πρώτη γραμμή στην Ουκρανία κινδυνεύει με «κατάρρευση» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το ένα χωριό μετά το άλλο.

Ο στρατός του Κιέβου είναι σήμερα εξουθενωμένος, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια μάχης, υπολείπεται σε αριθμούς και χρειάζεται απεγνωσμένα εξοπλισμό.

Επιπλέον, η τολμηρή εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας το καλοκαίρι σημαίνει ότι μερικά από τα πιο εκπαιδευμένα στρατεύματα βρίσκονται τώρα «βαλτωμένα» πέρα από τα σύνορα και δεν μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ευάλωτων σημείων κατά μήκος της πρώτης γραμμής στα ανατολικά, τονίζεται στην ανάλυση του SKY News.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας «επιταχύνουν» την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα μπορούσε να χτυπήσει χώρες που προμηθεύουν όπλα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.