Το Συμβούλιο του CERN απαντά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστέλλοντας τις δραστηριότητες του οργανισμού στη Ρωσία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αναφέρει πως τα 23 κράτη μέλη του καταδικάζουν, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, καθώς και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία είναι κράτος μέλος του CERN και Ουκρανοί επιστήμονες δραστηριοποιούνται σε πολλά από τα πειράματα και τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Βαθιά συγκινημένοι από τις εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες της επίθεσης, η Διοίκηση και το προσωπικό του CERN, καθώς και η επιστημονική κοινότητα στα κράτη μέλη του Οργανισμού, εργάζονται για να συμβάλουν στην ανθρωπιστική προσπάθεια στην Ουκρανία και να βοηθήσουν την ουκρανική κοινότητα στο CERN», υποστηρίζει η ανακοίνωση.
Τι αποφάσισε το Συμβούλιο του CERN
Στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, λοιπόν, το Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε ότι:
- Το CERN θα προωθήσει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των Ουκρανών συνεργατών και της ουκρανικής επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα της φυσικής υψηλής ενέργειας.
- Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.
- Το CERN δεν θα προβεί σε νέες συνεργασίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους θεσμούς της μέχρι νεωτέρας.
- Η κατάσταση θα συνεχίσει να παρακολουθείται προσεκτικά και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση, στις μελλοντικές του συνεδριάσεις.
Επιπλέον, η Διοίκηση του CERN θα συμμορφωθεί με όλες τις ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι το CERN ιδρύθηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να φέρει κοντά έθνη και ανθρώπους για την ειρηνική επιδίωξη της επιστήμης: αυτή η επιθετικότητα έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζει ο Οργανισμός. «Το CERN θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις βασικές αξίες της επιστημονικής συνεργασίας διασυνοριακά ως μοχλός για την ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις