Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024

Πόλεμος στην Τουρκία με τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου - «Γινόμαστε Βόρεια Κορέα»

Προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει τη διείσδυση των κινεζικών sites λιανικών πωλήσεων

Πλανήτης

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή των κινεζικών πλατφορμών λιανικών πωλήσεων, η Τουρκία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για τις διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό. Η Άγκυρα επιδιώκει να προστατεύσει την εγχώρια αγορά και να ενισχύσει τους τοπικούς επιχειρηματίες, εν μέσω της αυξανόμενης διείσδυσης ξένων εμπορικών κολοσσών.

Νέα μέτρα για τις διαδικτυακές αγορές

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνουν τη μείωση του ορίου για τις διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό, από 150 ευρώ σε μόλις 30 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνονται οι δασμοί στα αγαθά αξίας μέχρι 30 ευρώ, ενώ οι φόροι στα προϊόντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διπλασιάζονται στο 60%.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στις τελωνειακές διαδικασίες για εμπορεύματα αξίας μεταξύ 30 και 1.500 ευρώ, που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Επιπλέον, τα αγαθά που αγοράζονται από τους καταναλωτές δεν πρέπει να ξεπερνούν το βάρος των 30 κιλών.

Αυξημένοι δασμοί και στα εμπορεύματα της ΕΕ

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δασμοί για τα αγαθά που προέρχονται από χώρες της ΕΕ αυξάνονται από 18% σε 30%. Αυτοί οι νέοι συντελεστές θα ισχύουν επίσης για φάρμακα με αξία μικρότερη των 1.500 ευρώ, καθιστώντας πιο δαπανηρές τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις μικρές παραγγελίες που κάνουν οι καταναλωτές κυρίως μέσα από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Temu, AliExpress και Shein. Ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ είχε προαναγγείλει τους κανονισμούς, στοχοποιώντας πλατφόρμες του εξωτερικού, ιδίως την Temu. Ο κολοσσός που εδρεύει στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και λειτουργεί από την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις εγχώριες επιχειρήσεις και θέλει να εμποδίσει την αυξανόμενη εισαγωγή φθηνών καταναλωτικών αγαθών ιδίως από την Κίνα, με την οποία η Τουρκία έχει υψηλό όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών. Η νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ στην Τουρκία στις 21 Αυγούστου έχει προκαλέσει ωστόσο έντονες αντιδράσεις στους καταναλωτές που επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η κυβέρνηση παρενέβη για να ελέγξει και το Temu. Είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε Βόρεια Κορέα», «Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία είναι φθηνότερα στο εξωτερικό. Ωστόσο, όταν οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να αγοράσουν φθηνότερα αγαθά από το εξωτερικό, πληρώνουν φόρους». «Το κράτος συμμετέχει πλέον σε κάθε πτυχή της ζωής μας – στα όνειρά μας, στα σπίτια μας και στα ψώνια μας…». «Ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν φθηνότερους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τους βάζει εμπόδια. Γιατί τόση εχθρότητα προς το κοινό;» είναι μερικά από τα σχόλια των Τούρκων πολιτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος κατά της Ουκρανίας»

Δύο αξιωματούχοι της Δύσης αντέκρουσαν την εκδοχή της Ουκρανίας που ισχυρίζεται πως η Ρωσία επιτέθηκε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλ...

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων γι...

Φόρτωση άρθρων...