Την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας - μόνο κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο - χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ έδωσε κρυφά στην Ουκρανία η Κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αυτό δήλωσαν την Πέμπτη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση αυτή, μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, σύμφωνα με το Politico.
«Ο Πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να κάνουν αυτήν την πολιτική αλλαγή μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους δόθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» για να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Politico, στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς στα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα, για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Είναι μια εκπληκτική αλλαγή που η κυβέρνηση είπε αρχικά ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο εμπλέκοντας πιο άμεσα τις ΗΠΑ στον αγώνα. Όμως, η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης - συγκεκριμένα οι προόδους της Ρωσίας και η βελτιωμένη θέση στο Χάρκοβο - οδήγησαν τον πρόεδρο να αλλάξει γνώμη, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Guardian: Σε συναγερμό η Ευρώπη για ύποπτο εμπρησμό και σαμποτάζ που συνδέεται με τη Μόσχα
FT: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τα «σημαντικά κενά» στην αεράμυνα της Ευρώπης
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις