Τετάρτη
26 Ιουνίου 2024

Politico: Το παρασκήνιο και οι διαφωνίες για τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πολιτικό παρασκήνιο της χθεσινής άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών όπου δεν υπήρξε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει το Politico.

Το ρεπορτάζ του περιοδικού με τίτλο «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τη δεύτερη θητεία της Φον Ντερ Λάιεν» αναφέρει: «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για μια ακόμη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησίαζαν σε συμφωνία, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Politico.

«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας έπειτα το δείπνο των ηγετών.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για τις συνομιλίες, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δήλωσε ότι ενώ οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε τρία ονόματα, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πιθανότατα στην επόμενη συνάντησή τους στις 27-28 Ιουνίου.

Στον απόηχο των Ευρωεκλογών, διαμορφώθηκε μια πρώτη συναίνεση γύρω από τη Γερμανίδα Φον Ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιραστούν οι τέσσερις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων.

Έπειτα από την ήττα του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είχε φαινομενικά επιταχύνει τις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις. Συνήθως, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν εβδομάδες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για συνέχεια, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξανεμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία στους ρόλους των κορυφαίων αξιωμάτων.

Όπως αναμενόταν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να επαναδιορίσει τη Φον Ντερ Λάιεν και τον Μέτσολα, οι οποίες ανήκουν στην πολιτική οικογένεια. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών και το ΕΛΚ θα έπαιρνε το ένα από αυτά.

Αυτό, με τη σειρά του, ενόχλησε τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Κόστα. Και αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

«Αυτό ήταν εν μέρει ύβρις από το ΕΛΚ», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ζητώντας να έχει εντολή μόνο για 2,5 χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα αντίληψης με τους [σοσιαλιστές], οι οποίοι θα έρχονταν σε δύσκολη θέση. Το ΕΛΚ δεν το έπαιξε καλά αυτό. Αυτό θα είναι δύσκολο να λυθεί».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν βοήθησε στις συζητήσεις. “Αντί να βοηθήσει να βρεθεί μια συμφωνία, ανέφερε συνεχώς άλλα πράγματα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι συνομιλίες ήταν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν δυσαρεστημένη με τον τρόπο που εξελίχθηκε η βραδιά, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μελόνι, η οποία ήταν μία από τους λίγους ηγέτες που βγήκε από τις ευρωεκλογές με εκλογική νίκη, δυσαρεστήθηκε από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός «αμφισβήτησε το είδος της προσέγγισης της συζήτησης», δήλωσε αξιωματούχος που είχε γνώση της συζήτησης. Ξεκίνησε «από την παραδοχή ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να συζητηθεί τι πρέπει να γίνει υπό το φως των σημάτων από τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, από αυτό το σημείο εκκίνησης, να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις και όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε ο Αξιωματούχος.

Μιλώντας στην G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Μακρόν, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές της συμφωνίας για τις κορυφαίες θέσεις, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καταρχήν απόφαση.
«Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των 27. Έχουμε τηλεφωνήσει ο ένας στον άλλον. [Μια συμφωνία] φαίνεται πιθανή τις επόμενες ημέρες, την εβδομάδα που έρχεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε τα σχόλια αυτά αργότερα, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών θα ληφθεί γρήγορα. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ευρώπη, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να δράσει», είπε ο Γερμανός Καγκελάριος σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης Axel Springer στο περιθώριο της G7.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν τώρα εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς θα διοικηθεί η Γαλλία με κεντρώο Πρόεδρο και ακροδεξιό Πρωθυπουργό – Όλα τα μετεκλογικά σενάρια

Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι Βουλευτικές Εκλογές στη Γαλλία που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. Οι κεντρώοι του Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται να υποστούν σοβαρή ήττα σ...

Φόρτωση άρθρων...