Τρίτη
08 Οκτωβρίου 2024

Πώς και γιατί η Μέση Ανατολή βαδίζει στον δρόμο της... κολάσεως

Πλανήτης

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες  κατά του Ισραήλ αλλά και το μήνυμα της Χαμάς προς τον Νετανιάχου ότι δεκάδες όμηροι της τρομοκρατικής επίθεσης πριν από ένα χρόνο, βρίσκονται σε "δύσκολη κατάσταση", δημιουργεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και στις αγορές την αίσθηση, ότι το Τελ Αβίβ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για να ανοίξουν οι... πύλες της κολάσεως!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η νέα εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 81 δολάρια το βαρέλι από 71 δολάρια πριν από 10 ημέρες, καθώς και η συνεχιζόμενη άνοδος του χρυσού σε νέο ιστορικό ρεκόρ, δείχνουν ότι οι αγορές προεξοφλούν μια μάχη μέχρις εσχάτων, έχοντας όμως και την ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε στο ακραίο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Ιράν, όπου τον λόγο θα έχουν οι πύραυλοι, τα "αόρατα" μαχητικά και οι πυρηνικές κεφαλές. Η πίεση στα χρηματιστήρια έρχεται να "κουμπώσει" με την άρον άρον αλλαγή στάσης των funds και κυρίως των αμερικανικών επενδυτικών κολοσσών.

Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου 24ώρου, οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Ισραηλινούς ότι δεν πρέπει να... απλωθούν πολύ προς το Ιράν και να περιοριστούν σε... εκκαθαρίσεις στο Νότιο Λίβανο, αλλά και στην Υεμένη στους Χούθι. Από την άλλη, ο Νετανιάχου κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα ακούγοντας τις ωμές δηλώσεις της Χαμάς ότι οι όμηροι είναι εν ζωή αλλά σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά και τους μουλάδες της Τεχεράνης που ετοιμάζουν το οπλοστάσιο τους για απανωτά χτυπήματα, σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι να επιτεθούν σε χρόνο και... τόπους που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Το ίδιο διαμηνύουν προς το Τελ Αβίβ και οι Ιρανοί. Την ίδια στιγμή, παρά την πολιτική και επιχειρησιακή απονεύρωση της Χεζμπολάχ, βλέπουμε ότι γίνονται χτυπήματα με ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές, για πρώτη φορά από το 2006. Το σκηνικό μυρίζει... μπαρούτι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κλιμάκωση της σύγκρουσης, δύσκολα θα αποφευχθεί.

Από την άλλη πλευρά, ΗΠΑ και Ευρώπη τρέμουν στην ιδέα ενός γενικευμένου πολέμου που θα περιλαμβάνει εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και "μπλακ άουτ" στη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με βάση ένα τέτοιο σενάριο οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες.

Η νέα έκρηξη των τιμών του πετρελαίου που θα φανεί στις... αντλίες μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς και η ενίσχυση του φυσικού αερίου πάνω από 30%, που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μας προδιαθέτουν για πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Ένας βαρύς χειμώνας θα αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη καθώς θα χρειαστεί περισσότερες και ακριβότερες ποσότητες ενεργειακών αγαθών, οδηγώντας σε νέο σπιράλ ακρίβειας.

Η διατήρηση των ανοδικών τάσεων στις τιμές θα οδηγήσει αναθεώρηση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρής ανατροπής στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης των επιτοκίων. Αφήστε δε, το αναπόφευκτο της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών τίτλων σε μια συγκυρία όπου το χρέος των μεγάλων δυνάμεων είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ τους.

Οι κυβερνήσεις και οι αγορές περιμένουν τα χειρότερα, αλλά ταυτόχρονα, αναμένουν από το Ισραήλ να προχωρήσει σε... επιλεκτικά και στοχευμένα πλήγματα, τα οποία δεν θα οδηγούν σε ριζική ανατροπή ισορροπιών. Επιπλέον, οι αγορές θα βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών, οι οποίες αποτελούν ένα σημείο καμπής. Πιθανή εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα δώσει ορατότητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ μια ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ, μπορεί να διχάσει, να μπερδέψει και να μπλέξει τα πράγματα. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 8 Οκτωβρίου

Γεγονότα 451: Αρχίζει η 4η Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του μονοφυσιτισμού. 1827: Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδ...

Ιντερπόλ: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες και θανάτους γυναικών

Η αστυνομία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με την Ιντερπόλ ανοίγουν εκ νέου τον φάκελο με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ή θανάτους 46 γυναικών κάτω από ύποπτες συνθήκες σε μι...

Φόρτωση άρθρων...