Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πώς τα ντρόουν της Χεζμπολάχ κατάφεραν να …τρυπήσουν την ισραηλινή αεράμυνα – Τι προβληματίζει τον IDF

Τα drones με τα οποία επιτίθεται τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχουν πολύ χαμηλό ύψος πτήσης, μεγαλύτερη ταχύτητα και μοιάζουν να συνθέτουν στοιχεία από διαφορετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη...

Πλανήτης

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις, αν και διαφορετικές ως προς τη φύση τους, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ και υποδεικνύουν την ανάπτυξη και χρήση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων από τον Λίβανο.

Η πρόσφατη επίθεση με drones στο σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, αν και δεν προκάλεσε θύματα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ ή άλλων λιβανέζικων δυνάμεων. Η χρήση μικρότερων και πιο σύγχρονων drones, που μπορούν να πετούν σε χαμηλό ύψος και με αυξημένη ταχύτητα, αποτελεί νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν δυσκολότερη την ανίχνευση και την εξουδετέρωσή τους από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, κάτι που προβληματίζει τον ισραηλινό στρατό, καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες αεράμυνας.

Η πιθανότητα αυτά τα drones να αποτελούν συνδυασμό χαρακτηριστικών από διάφορα UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) είναι ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει την αβεβαιότητα. Η τεχνολογική εξέλιξη των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Χεζμπολάχ, ενδεχομένως με υποστήριξη από το Ιράν, δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή και το επίπεδο της πολεμικής απειλής που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Αυτή η συνεχιζόμενη ένταση με επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα δείχνει ότι η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο πόλεμο, όπου οι τακτικές και οι δυνατότητες των αντιμαχόμενων πλευρών εξελίσσονται γρήγορα.

Η ανάλυση της κατάστασης από τους ειδικούς του IDF (Ισραηλινού στρατού) υποδεικνύει μια σημαντική εξέλιξη στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ και ενδεχομένως άλλων δυνάμεων στον Λίβανο. Η ιδέα ότι η Βηρυτός μπορεί πλέον να κατασκευάζει δικά της drones, βασισμένα σε εξαρτήματα από παλαιότερους τύπους, δημιουργεί ένα «υβρίδιο» που συνδυάζει πλεονεκτήματα από διαφορετικά UAVs, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Αυτό το γεγονός ανησυχεί τους στρατηγικούς σχεδιαστές του Ισραήλ, καθώς τέτοιου είδους drones μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιχειρησιακές δυσκολίες.

Εάν η Χεζμπολάχ ή άλλοι φορείς στον Λίβανο έχουν όντως τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τέτοια υβριδικά drones, το Ισραήλ πρέπει να εντοπίσει άμεσα τα σημεία κατασκευής και συναρμολόγησής τους. Αυτό απαιτεί λεπτομερή κατασκοπεία και επιχειρησιακή ετοιμότητα, για να βρεθούν όχι μόνο οι εγκαταστάσεις, αλλά και οι άνθρωποι με την τεχνική γνώση για να πραγματοποιήσουν αυτό το έργο.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της κατασκοπείας και των κενών στην ανίχνευση αυτών των κινήσεων. Η επίθεση στο σπίτι του πρωθυπουργού Νετανιάχου δείχνει ότι η Χεζμπολάχ είχε ακριβείς πληροφορίες για τον στόχο της, κάτι που εντείνει την ανησυχία. Πρόκειται για μια οικιστική περιοχή, όχι στρατιωτική βάση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακή την ακρίβεια της επίθεσης. Αυτό υποδεικνύει ένα υψηλό επίπεδο πληροφοριών και οργάνωσης, που ίσως να προέρχεται από δίκτυα κατασκοπείας μέσα στο Ισραήλ ή από εξωτερικές πηγές.

Η ικανότητα της Χεζμπολάχ να στοχεύει συγκεκριμένα, μη στρατιωτικά σημεία δείχνει μια μετατόπιση στη στρατηγική της, που αφορά πλέον τον «αόρατο» πόλεμο της πληροφοριοδότησης και της κατασκοπείας. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση των ισραηλινών μέτρων ασφαλείας και πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους επιθέσεις στο μέλλον.

Η Χεζμπολάχ έχει καταφέρει να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στον τομέα των drones, όπως αποδεικνύεται από τα βίντεο που έχει δημοσιεύσει το τελευταίο έτος, όπου κατασκοπευτικά της UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) χαρτογραφούν μεγάλες περιοχές του Ισραήλ, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Το γεγονός ότι το Ισραήλ αρχικά δεν πήρε την απειλή αυτή τόσο σοβαρά έχει κοστίσει, με αποκορύφωμα την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς.

Τα κενά στην αεράμυνα του Ισραήλ, ειδικά στον τομέα της ανάσχεσης και αναχαίτισης drones, έχουν πλέον γίνει κατανοητά και από την ισραηλινή πλευρά. Αυτές οι αδυναμίες αναδείχθηκαν έντονα μετά την πρόσφατη επίθεση στη στρατιωτική βάση, με αποτέλεσμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ να παρευρεθεί σε επίδειξη νέων συστημάτων αντιμετώπισης drones στο νότιο τμήμα της χώρας, λίγες μέρες αργότερα.

Προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη γρήγορη ανάπτυξη λύσεων αντιμετώπισης της απειλής από drones, ενθαρρύνοντας τοπικές και ξένες εταιρείες να προσφέρουν άμεσες λύσεις, κυρίως στον Βορρά της χώρας. Οι διαδικασίες για την εφαρμογή αυτών των συστημάτων επισπεύδονται, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες ελέγχου και ασκήσεων, δείχνοντας την επείγουσα ανάγκη για την κάλυψη των αδυναμιών στην ισραηλινή αεράμυνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι απειλές Πουτιν για παγκόσμια σύγκρουση και το νέο όπλο που δοκίμασε η Μόσχα

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία «ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνε...

Φόρτωση άρθρων...