Η μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή.
Όμως, όπως είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.
«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.
Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια.
Ο Τέντρος ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις