Nα δοθεί μια επιπλέον δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα «μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα», για όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία του ΟΗΕ, συνέστησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν επρόκειτο για σύσταση τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, για την οποία ο οργανισμός συνεχίζει να προτείνει μορατόριουμ μέχρι το τέλος του έτους, για την απελευθέρωση δόσεων και τη χορήγησή τους σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ χαμηλό.
«Η σύσταση που δίνουμε τώρα είναι να δοθεί μια επιπλέον δόση σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», για να αυξήσουν την ανοσολογική τους ανταπόκριση στο επίπεδο προστασίας που απαιτείται για να αποτρέψουν την ανάπτυξη σοβαρής νόσησης απαιτεί νοσηλεία ή μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο, εξήγησε η Δρ Kate O Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης στον ΠΟΥ.
Ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι - των οποίων το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος δεν είναι αρκετά ισχυρό - είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές που επέτρεψαν τον προσδιορισμό των πρωτοκόλλων εμβολιασμού.
«Αυτή η τρίτη δόση θα πρέπει να διαχωρίζεται από τη δεύτερη κατά έναν έως τρεις μήνες», εξήγησε ο ΠΟΥ.
Η ίδια επιτροπή είπε ότι μια τρίτη δόση, για εκείνους τους 60 ετών και άνω, ήταν απαραίτητη για ασθενείς που έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια κατά του Covid από κινεζικές εταιρείες Sinovac και Sinopharm. Η τρίτη δόση μπορεί να είναι άλλο εμβόλιο άλλου τύπου, δήλωσε η επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer-Biontech, τα δύο κινεζικά εμβόλια της Sinovac και Sinopharm, το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της Astrazeneca.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις