Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ημερίδας στις Βρυξέλλες, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Σάκη Ιωαννίδη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Επιτροπή και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης Οικονομίας.

Αφορμή, η υπόθεση του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να επιχειρεί μάλιστα να... παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το himara.gr, ο Σάκης Ιωαννίδης υποστήριξε ότι ο Μπελέρης πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος, ενώ ο Έντι Ράμα απάντησε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει να σέβεται τη Δικαιοσύνη στη χώρα της και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τρίτη ο εισαγγελέας στην Αλβανία πρότεινε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για τον Φρέντι Μπελέρη, με τη δίκη να συνεχίζεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί ο διάλογος Ιωαννίδη – Ράμα:

Σάκης Ιωαννίδης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο ένα χρηματοδοτικό μέσο. Είναι θεσμικό όργανο και ανέφεραν κάτι τέτοιο και οι δύο πρωθυπουργοί. Θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα που σχετίζεται με αυτό και έχει να κάνει με τον δήμαρχο Χειμάρρας κ. Μπελέρη.

Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη 2 μέρες πριν τις εκλογές στην Αλβανία, κατηγορήθηκε για διαφθορά έναντι 360 ευρώ και φυλακίστηκε για 160 ημέρες και δεν του δόθηκε να ορκιστεί ως δήμαρχος Χιμάρας. Δεν θα σχολιάσω τις αποφάσεις αυτής της χώρας, αλλά ένας βασικός μάρτυρας παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι κατηγορίες θα είχαν απορριφθεί μέχρι τώρα και δεν θα κρατούνταν κάποιος για εννεά μήνες στη φυλακή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών στην Αλβανία, οι μειονοτικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση στην Αλβανία, καταδίκασαν αυτή την παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται να ορκιστεί και είναι εκλεγμένος δήμαρχος, μιλάω για λαϊκή κυριαρχία.

Έντι Ράμα:

Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω στην παρέμβαση του Έλληνα συναδέλφου μου, ο οποίος έκανε την Αλβανία να μοιάζει σαν να είναι Σιβηρία και ότι κάποιος κρατείται όμηρος από ένα σκληρό και αιματηρό καθεστώς, μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας πολίτης. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας λόγος για να ειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία, αλλά Αλβανία.

Πρέπει να απαντήσω πολύ απλά. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος είναι τελείως παραληρηματικός, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αν υπήρχε λίγη αλήθεια σε όλη αυτή την έκρηξη, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη (Βρυξέλλες) θα είχε σωπάσει και δεν θα έλεγε τίποτα; Δεν θα υπήρχε ούτε μια λέξη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε από τα άλλα κράτη-μέλη;

Αυτό ακριβώς είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης σε μια κυρίαρχη χώρα όπου η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ήταν η πιο επαινετική μεταρρύθμιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου πρόσφατα κανείς στην Αλβανία δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός, είτε είναι πολιτικός ή ένας απλός πολίτης, είτε Αλβανός είτε Έλληνας, και δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε όλο αυτό το βαλκανικό δράμα και το τραύμα στις Βρυξέλλες, γιατί ακούγεται πολύ, πολύ μακριά από αυτό που κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που είναι.

Πρέπει να εγγυηθώ στον Έλληνα συνάδελφό μου και σε κάθε ομοϊδεάτη Έλληνα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση, τελικά. Μάθετε να σέβεστε τη δικαιοσύνη στη χώρα σας και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού ημισφαιρίου.