Παρασκευή
27 Δεκεμβρίου 2024

Ψηφίζουν Bremain οι ηγέτες του κόσμου

Πλανήτης

Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς και τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις «παίζουν» με την αγωνία των Βρετανών, οι διεθνείς ηγέτες παρακολουθούν με προσοχή την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος αναμένοντας το αποτέλεσμα.

Πολλοί είναι οι επικεφαλής κρατών που εκφράστηκαν υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Αναλυτικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε πως αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αποτέλεσμα δεν θα είναι αναστρέψιμο, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα να χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

«Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», επισήμανε ο Ολάντ, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες».

Βέβαια, τόνισε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά «όχι άλλη μια επανεκκίνηση, όχι άλλο ένα σχέδιο».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως είναι «μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης που θα μπορεί να διασφαλίζει καταρχήν την προστασία, την ασφάλεια, την άμυνά της και την επιτήρηση των συνόρων της «ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε αυτό που βιώσαμε με το προσφυγικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία εξέφρασε την ελπίδα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Η Μέρκελ τάχθηκε κατά του Brexit, συμπληρώνοντας: «Σαφώς και ελπίζουμε για μια απόφαση βάσει της οποίας οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας θα παραμείνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα εδώ και καιρό είχε εκφράσει την προτίμησή του υπέρ του Bremain, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση αποχώρησης η Βρετανία θα πρέπει «να περιμένει στην ουρά» προκειμένου να συνάψει μία νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία διαδικασία μακροχρόνια και με αβέβαιο αποτέλεσμα, όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε τονίσει, μάλιστα, πως η διπλωματική ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ απογειώθηκαν χάρη στη συμμετοχή στην ΕΕ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να «εκβιάσει την Ευρώπη» ή «για να την τρομάξει».

Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό Πρακτορείο, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας: «Γιατί ο Ντέιβιντ Κάμερον διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα; Για να εκβιάσει την Ευρώπη; Ή για να την τρομάξει; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός αν ο ίδιος τάσσεται κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα και ότι δεν θα ήταν σωστό να το κάνει.

«Ορισμένοι ειδικοί λένε πως το Brexit θα είναι σε βάρος της Ευρώπης. Αλλά άλλοι λένε πως η ΕΕ θα είναι πιο σταθερή», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας το παράδειγμα των Άγγλων ψαράδων.

«Εξηγούν σε ποιο βαθμό είναι σκληρό να ζήσουν με αυτούς τους περιορισμούς στην αλιεία. Αλλά υπάρχουν πλεονεκτήματα σε άλλους τομές», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν βάλετε όλα αυτά τα πράγματα στη ζυγαριά, είναι πολύ πολύπλοκο» να επιλέξετε, πρόσθεσε ακόμη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο Στάινμαϊερ διέλυσε τη Βουλή και άνοιξε το δρόμο για πρόωρες εκλογές

Τη διάλυση της Βουλής της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (27.12.2024) ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ και άνοιξε επισήμως τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βο...

Φόρτωση άρθρων...