Την πρώτη της αποστολή στη Σελήνη έπειτα από σχεδόν περίπου 50χρόνια πραγματοποίησε η Ρωσία. Ένας πύραυλος που μετέφερε ένα σκάφος προσελήνωσης εκτοξεύθηκε από το διαστημοδρόμιο του Βοστότσνι στην ανατολική περιοχή Αμούρ.

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις 23 Αυγούστου, την ίδια ημέρα με ένα ινδικό σκάφος που εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα.

Το σκάφος της Ρωσίας, το Luna-25, θα χρειαστεί περίπου πεντέμισι ημέρες για να ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη και στη συνέχεια θα περάσει έως και μία εβδομάδα σε τροχιά πριν προσεληνωθεί στην επιφάνεια του νότιου πόλου της σελήνης.

Η αποστολή του είναι να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και σκόνης για να κατανοήσει το περιβάλλον για μια πιθανή βάση.

Ο νότιος πόλος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μόνιμα σκιασμένοι πολικοί κρατήρες της Σελήνης μπορεί να περιέχουν παγωμένο νερό που ίσως μια μέρα μπορεί να μετατραπεί σε αέρα και καύσιμα πυραύλων.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν μία από τις τρεις χώρες που κατάφεραν να προσελνωθούν με επιτυχία στη Σελήνη μέχρι σήμερα, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, η Roscosmos, επιθυμεί διακαώς να αποδείξει ότι είναι «διαστημική υπερδύναμη» από τότε που με την εισβολή στην Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στη δυτική τεχνολογία.

Παρά τον εκτεταμένο εξοστρακισμό της από τη Δύση λόγω κυρώσεων που επηρέασαν το διαστημικό της πρόγραμμα, η χώρα παραμένει προς το παρόν μέρος του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.