Οι συγγενείς του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της αποικίας κρατουμένων στην οποία κρατείται, επειδή αρνείται να τους αφήσει να τον επισκεφθούν.

Η οικογένεια του Ναβάλνι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό δικαστήριο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πολιτικός μέσω ανάρτησής του στην επίσημη σελίδα του στο Instagram, που διαχειρίζονται οι δικηγόροι του και οι συνεργάτες του.

«Είμαι ένας κατάδικος. Και αυτοί ποτέ δεν παύουν να μου υπενθυμίζουν ότι είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά είχα (0) μηδέν επισκέψεις τον περασμένο χρόνο. Μηδέν(0) μακράς διάρκειας επισκέψεις, 0 (μηδέν) μικρής διάρκειας και 2 (δύο) τηλεφωνικές κλήσεις πριν 11 μήνες» έγραψε ο Ναβάλνι.

Η ανάρτηση κατονομάζει ως ενάγοντες τη σύζυγο του Ναβάλνι, Γιούλια, τους γονείς του και τα παιδιά του, Ντάσα και Ζαχάρ.

Ο ηλικίας 47 ετών Ναβάλνι, εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, με την κατηγορία της απάτης και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, κατασκευάστηκαν για να φιμωθεί η κριτική του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αρνείται συνήθως να σχολιάσει την υπόθεσή του, λέγοντας ότι είναι θέμα της υπηρεσίας φυλακών. Το Reuters ζήτησε σχόλιο από τις αρχές των φυλακών.

Μια νέα δίκη του Ναβάλνι για φερόμενη «εξτρεμιστική» δραστηριότητα που άρχισε τον περασμένο μήνα, μπορεί να παρατείνει την παραμονή του στην φυλακή για δεκαετίες. Αθωωτικές αποφάσεις για παράγοντες της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα είναι ένα ανήκουστο φαινόμενο στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι έχει καταθέσει πλήθος καταγγελιών κατά της αποικίας κρατουμένων από τότε που φυλακίσθηκε, οι οποίες όλες έχουν απορριφθεί. Μια από τις καταγγελίες που αφορούσε στην άρνηση των αξιωματούχων της φυλακής να του εξασφαλίσουν μέσα γραφής έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας.

Οι κρατούμενοι «κατά γενικό κανόνα» έχουν το δικαίωμα για τρεις μακράς και τρεις μικρής διάρκειας επισκέψεις τον χρόνο στις αποικίες κρατουμένων όπως είναι και αυτή στο Μελέχοβο, όπως και τουλάχιστον έξι τηλεφωνικές επικοινωνίες, αναφέρει ο Ναβάλνι στην ανάρτησή του στο Instragram.

«Το Σύνταγμα εγγυάται τα δικαιώματα των παιδιών μου, έχουν το δικαίωμα να με δουν και είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω στην ανατροφή τους. Το Σύνταγμα εγγυάται τα δικαιώματα των ηλικιωμένων γονέων μου, είμαι υποχρεωμένος, όσο καλύτερα μπορώ, να τους φροντίζω», έγραψε ο Ναβάλνι επισημαίνοντας ότι απαγορεύθηκε στους γονείς του να παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την διάρκεια της τελευταίας του δίκης τον Ιούνιο.