Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σε επαρχιακή πόλη της Ρωσίας. 10.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν για τη φυλάκιση ενός αντιπολεμικού ακτιβιστή.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία πολιτών στη Ρωσία από τότε που ο στρατός της χώρας εισέβαλε στην Ουκρανία.
Αστυνομικοί και διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε μάχες ενώ υπήρξαν αναφορές για αρκετούς «τραυματίες» σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη μικρή πόλη Μπαϊμάκ, στο Μπασκορτοστάν, μια αγροτική περιοχή της Ρωσίας κοντά στα Ουράλια όρη.
Το Μπασκορτοστάν βρίσκεται 1.440 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είναι μια περιοχή παραγωγής πετρελαίου με 4,1 εκατομμύρια κατοίκους και μια από τις 80 διοικητικές οντότητες που συνθέτουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης η περιοχή του Μπασκορτοστάν είναι μία από τις περιοχές της Ρωσίας η οποία έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο σε ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η διαμαρτυρία προκλήθηκε μετά τη φυλάκιση ενός αντιπολεμικού ακτιβιστή, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση μίσους». Πρόκειται για τον Φαΐλ Αλσίνοφ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση σήμερα με την κατηγορία ότι προσέβαλε μετανάστες εργάτες σε ομιλία του που εκφώνησε τον Απρίλιο του 2023 στη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού σε μια περιοχή του Μπασκορτοστάν.
Στα τέλη του 2023 του επιβλήθηκε πρόστιμο για μια ανάρτηση του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ως «γενοκτονία ενάντια στον λαό της Μπασκίριας» και είχε γράψει ότι «αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έδειχναν διαδηλωτές να πετούν χιονόμπαλες και κομμάτια πάγου με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.
Περίπου 300 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επιστρατεύτηκαν, αφού οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, ενώ η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας λέγεται ότι στέλνει εφεδρικές δυνάμεις για να βοηθήσει.
Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι «χτύπησαν τους ανθρώπους ανελέητα. Τους χτυπούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη με γκλομπ. Λένε ότι σε κάποιον βγήκε το μάτι».
Ανάμεσα στις μαρτυρίες υπάρχει και μία σύμφωνα με την οποία ένας ιμάμης επιστρατεύθηκε προκειμένου να αποκαταστήσει την ηρεμία σε μία περιοχή που κατά βάση είναι μουσουλμανική. Ωστόσο η ομιλία του δεν είχε αποτέλεσμα.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πέρυσι ότι 21.000 ακτιβιστές υποβλήθηκαν σε βαριά αντίποινα επειδή μίλησαν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι IDF εξάλειψαν «τρομοκρατικό πυρήνα» σε καταυλισμό Παλαιστινιών στη Ναμπλούς
ΝΥΤ: Τι θα σήμαινε για τον Μπάιντεν ακόμα μία υποψηφιότητα Τραμπ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις