Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με επίκεντρο στις περιοχές γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, όπου ο ρωσικός στρατός επιχειρεί με κάθε κόστος να αυξήσει τον έλεγχό του, παρά, σύμφωνα με το Κίεβο, τις ρωσικές οπισθοδρομήσεις στο πεδίο.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σύμφωνα με το Reuters.

 

Προς την Οδησσό στρέφεται ο Πούτιν - Τι δείχνουν οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Φόβοι ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο να κάνει την Ουκρανία «περίκλειστη» χώρα, να την αποκλείσει δηλαδή ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, αρχίζουν να εκφράζουν, μετά τις νέες επιθέσεις στο Μικολάιφ, βορειοδυτικά της Χερσώνας και στην Οδησσό. Η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι υπήρξαν το βράδυ της Πέμπτης και βομβαρδισμοί μέχρι και στο Κίεβο – σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μαζί με τους φόβους ότι ο ρωσικός στρατός θα κινηθεί και προς τα νοτιοδυτικά, επανέρχεται η ανησυχία όμως και για το ενδεχόμενο εισβολής στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή της Μολδαβίας με αυτόνομο καθεστώς και ισχυρό φιλορωσικό στοιχείο για το οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι καταπιέζεται από τις αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εγκατέλειψε εξ αυτού του λόγου μόλις πρόσφατα την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τάχθηκε υπέρ του Κιέβου και της Δύσης. Όπως αναφέρθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας, το Μικολάιφ χτυπήθηκε από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch τη νύχτα, ενώ πλήγματα δέχθηκε και η Οδησσός.

Τα χτυπήματα αυτά ήρθαν μετά τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα και τον βομβαρδισμό γέφυρας η οποία συνέδεε τη Μελιτόπολη με την Κριμαία και χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις εισβολής για την τροφοδοσία των στρατευμάτων.

 

Ρωσικές αρχές: Ουκρανικές επιθέσεις σε σημείo ελέγχου στα σύνορα

Για οβίδες «από την πλευρά της Ουκρανίας» σε σημείο ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. 

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις ρωσικές αιτιάσεις, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει σχόλιο από την Ουκρανία.

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία - 14 άνθρωποι επιστρέφουν στην Ουκρανία

Η Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε. Η Βερεσούκ δεν είπε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή αυτή.

Οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο, δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, σύμφωνα με το TASS. Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων αναμετέδωσε το Reuters.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», τόνισε ο Γερμάκοφ.