Εν μέσω του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, ο υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε δηλώσεις στους New York Times αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους νατοϊκούς εταίρους τους.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι, αν εκλεγεί, θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεσμευθούν από την εγγύηση του ΝΑΤΟ ότι κάθε μέλος της Συμμαχίας θα σπεύσει να βοηθήσει όποιο μέλος δεχθεί επίθεση από άλλο κράτος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια μόνον εφόσον το κράτος που δέχεται επίθεση «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί μας».
Ο Τραμπ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε η Αμερική σε πιθανή επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας προς τις βαλτικές χώρες. Σύμφωνα με τον διευθυντή της καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, οι δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την επιθυμία του να εκσυγχρονίσει διάφορες συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ. «Πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα, καθώς παράγοντες όπως η τρομοκρατία και το Ι.Κ. δεν είχαν ληφθεί υπόψη όταν δημιουργήθηκε η Συμμαχία», ανέφερε ο Μάναφορτ, τονίζοντας ότι, «όταν θεσπίστηκε το ΝΑΤΟ, οι πόλεμοι γίνονταν κυρίως μεταξύ κρατών, ενώ σήμερα η Δύση απειλείται από άμορφες χώρες δίχως σύνορα, όπως είναι το ISIS».
Ο Τραμπ έχει προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις παλαιότερα, αναφέροντας ότι θα ακυρώσει συνθήκες που κρίνει ότι είναι επιζήμιες για τις ΗΠΑ και ότι θα επανακαθορίσει τι σημαίνει να είσαι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τους New York Times, ο 70χρονος μεγιστάνας θα συνέχιζε τις υπάρχουσες συμφωνίες των ΗΠΑ μόνον εφόσον οι σύμμαχοί τους σταματούσαν να εκμεταλλεύονται αυτό που απεκάλεσε «περίοδο της αμερικάνικης γενναιοδωρίας».
Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν άμεσα ποικίλες αντιδράσεις. Ο κύριος σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον για θέματα Εξωτερικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι «ο Τραμπ φαίνεται να αποφάσισε ότι η Αμερική στερείται το ηθικό κύρος να προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες της ανά τον κόσμο». Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ ανέφερε, με τη σειρά του, ότι οι δηλώσεις του Τραμπ κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο και τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς, τονίζοντας ότι «ο Τραμπ λέει με λίγα λόγια στους Ρώσους ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην υποστήριξη της νατοϊκής συμμαχίας».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε με πιο έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις, αναφέροντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αποτελεί την κύρια αξία της Συμμαχίας και υπενθυμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε δίπλα στους Ευρωπαίους συμμάχους τους».Οι δηλώσεις του Τραμπ έχουν εγείρει ανησυχίες στα κράτη της Συμμαχίας που βασίζονται στην αμερικάνικη προστασία, καθώς η προσέγγισή του θυμίζει τους «απομονωτιστές» της δεκαετίας του 1930, οι οποίοι είχαν επιδιώξει τη μη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τραμπ τοποθετήθηκε και σχετικά με τα πρόσφατα συμβάντα στην Τουρκία, αναφέροντας ότι, αν εκλεγεί, δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην κυβέρνηση της χώρας αναφορικά με τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών, καθώς πρέπει πρώτα να «φτιάξουμε το δικό μας χάλι» πριν προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά άλλων κρατών. Εν τω μεταξύ, στο Κλίβελαντ του Οχάιο ο Τεντ Κρουζ αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Τραμπ, παροτρύνοντας τους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν κατά συνείδηση και καταλήγοντας να αποχωρεί από το βήμα υπό τις αποδοκιμασίες μεγάλου μέρους των συνέδρων.
H Σούζαν Χάτσισον, εκλέκτορας από την πολιτεία Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κρουζ, αποκαλώντας τον «προδότη του κόμματος». Οι ιαχές των υποστηρικτών του Τραμπ εναντίον του Κρουζ προκάλεσαν τη λεκτική αντίδραση άλλων εκλεκτόρων και δημιούργησαν σκηνικό διχασμού εντός του συνεδρίου.