Γεγονότα

1302: Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, σύμφωνα με τον Σαίξπηρ.

1669: Εκρήγνυται η Αίτνα προκαλώντας τον θάνατο 15.000 ανθρώπων.

1702: Κυκλοφορεί η πρώτη αγγλική καθημερινή εφημερίδα, «Daily Courant».

1811: Έξαρση του κινήματος των Λουδιτών. Εργάτες καταστρέφουν μηχανές κλωστοϋφαντουργείων στο Νότιγχαμ, επειδή τους «κλέβουν» τις δουλειές τους.

1818: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν», από τη μόλις 21 ετών Μαίρη Σέλλεϊ.

1822: Κηρύσσεται στη Χίο η επανάσταση. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά. Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

1851: Στο θέατρο La Fenice της Βενετίας κάνει πρεμιέρα η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ριγκολέτο».

1901: Στη Γαλλία, εγκαινιάζεται το μετρό του Παρισιού.

1912: Νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών είναι και πάλι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1917: Ο στρατηγός Μοντ, με στρατεύματα 50.000 Βρετανών και Ινδών, εισχωρεί στη Βαγδάτη, συλλαμβάνοντας 9.000 Τούρκους αιχμαλώτους.

1918: Το πρώτο περιστατικό ισπανικής γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ. Θα εξελιχθεί σε θανατηφόρα πανδημία, με τους νεκρούς να υπολογίζονται παγκοσμίως σε 20 - 40 εκατομμύρια τη διετία 1918 - 1919.

1923: Σε τραγικό ναυάγιο στο Σαρωνικό, βυθίζεται το ρυμουλκό Αλέξανδρος Ζ, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

1931: Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου Φρίντριχ Μούρναου, σκηνοθέτης της ταινίας «Νοσφεράτου».

1927: Ανοίγει στη Νέα Υόρκη το θέατρο Ρόξι.

1938: Ο Χίτλερ εξαναγκάζει τον αιχμάλωτό του καγκελάριο της Αυστρίας Κούρτ Σούσνιγκ να παραιτηθεί, ενώ την ίδια νύχτα, οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του, χωρίς να πέσει τουφεκιά.

1939: Ένας ιδιώτης δίνει 600.000 δολάρια για να αγοράσει τον πίνακα «Τζουλιάνο των Μεδίκων», το μοναδικό πίνακα του Ραφαέλ, που βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή.

1941: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης, ύστερα από πρόταση του Προέδρου Ρούσβελτ. Ξεκινά έτσι ο ποταμός της βοήθειας σε όσους εξακολουθούν να μάχονται τον Άξονα.

1964: Στην Καμπότζη, ταραχές σημειώνονται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών και αντιβρετανικών διαδηλώσεων.

1967: Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το πρώτο τραγούδι τους, με τίτλο «Arnold Layne».

1968: Ο Ότις Ρέντινγκ τιμάται μεταθανάτια με χρυσό δίσκο για την επιτυχία του «(Sittin' on) The Dock of the Bay».

1971: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

1973: Στην Πορτογαλία, δυο πολεμικά αεροσκάφη επιτίθενται κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λισσαβόνα, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την αριστερή στρατιωτική κυβέρνηση.

1978: Παλαιστίνιοι σκοτώνουν στη λεωφόρο Τελ Αβίβ- Χάιφα 34 Ισραηλινούς.

1985: Στην ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Πρόεδρος, μετά τον θάνατο του Κονσταντίν Τσερνιένκο. Ο 54χρονος Γκορμπατσόφ είναι το νεότερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

1990: Η Λιθουανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

1991: Επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στις γειτονιές των μαύρων της Νότιας Αφρικής μετά το θάνατο 49 ατόμων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτικών ομάδων.

1992: Στο ινδικό κρατίδιο του Πουντζάμπ, εξτρεμιστές Σιχ εκτελούν 16 άτομα, στη διάρκεια επιδρομής σε κλωστοϋφαντουργείο, αμερικανικών συμφερόντων.

1993: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας πρέπει να θεωρηθούν οι συστηματικοί βιασμοί γυναικών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τονίζουν σε απόφασή τους οι Ευρωβουλευτές.

1995: Στο Πεκίνο της Κίνας, ανοίγει το πρώτο σχολείο, όπου θα γίνονται συζητήσεις γύρω από το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις.

1996: Τους 500 φτάνουν οι νεκροί από την επιδημία μηνιγγίτιδας που πλήττει τη Μπουργκίνα Φάσο.

1998: Ανακοινώνεται επίσημα η λήξη της αποστολής του διαστημικού οχήματος Pathfinder στον πλανήτη Άρη.

1999: Παραιτείται ο Όσκαρ Λαφοντέν από πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών. Οι αγορές αντιδρούν με κατακόρυφη άνοδο των δεικτών στα χρηματιστήρια.

2003: Ορίζεται εντολοδόχος πρωθυπουργός ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 9/3 στο νομό Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών το 1998 με την κατηγορία της αναμόχλευσης θρησκευτικού μίσους και είχε χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

2004: Το ρολόι παγώνει στις 7:39 το πρωί, την ώρα που σημειώνονται οι πρώτες εκρήξεις στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Ακολουθούν αλλεπάλληλες, σφοδρότατες εκρήξεις στους σταθμούς του Ελ Πόζο και της Σάντα Εουχένια. Η Ισπανία αιμορραγεί. Την ημέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης, 192 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 1.000 τραυματίζονται. Αμέσως, περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Μαδρίτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την ισπανική πρωτεύουσα. Την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ισπανοί διαδηλώνουν σιωπηρά. Επίσημη άρνηση της ευθύνης για το μακελειό από την ΕΤΑ, την ώρα που οι υποψίες στρέφονται στην Αλ Κάιντα.

2005: Η εξώπορτα του πατρικού σπιτιού του Όζι Όσμπορν στο Μπέρμιγχαμ βγαίνει σε δημοπρασία στο eBay με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του σπιτιού και τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

2006: Η Μισέλ Μπασελέτ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής.

2010: Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίζονται και 160 συλλαμβάνονται, σε επεισόδια που σημειώνονται κατά τη διάρκεια συναυλίας των Metallica στην Κολομβία.

2010: Οι Pink Floyd βγαίνουν νικητές από τη δικαστική διαμάχη τους με την ΕΜΙ και απαγορεύουν την πώληση μεμονωμένων τραγουδιών τους μέσω Ίντερνετ, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στο συμβόλαιο που υπέγραψαν πριν από

2011: Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτυπά την βορειοανατολική Ιαπωνία δημιουργώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Η καταστροφή τόσο φυσική όσο και ανθρώπινη είναι βιβλική. Ως αποτέλεσμα του σεισμού και του τσουνάμι προκαλείται πρόβλημα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα προκαλώντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Γεννήσεις

1544: Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός ποιητής Τορκουάτο Τάσο. Πέθανε σε έσχατη αθλιότητα το 1594.

1899: Γεννιέται ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος Ε, ο πατέρας της Άννας-Μαρίας, τέως βασίλισσας της Ελλάδας.

1915: Γεννιέται ο συγγραφέας Χανς Πέτερ Κέλερ.

1916: Γεννιέται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Ουίλσον.

1921: Γεννιέται ο Αργεντινός βιρτουόζος του μπαντονεόν και συνθέτης Άστορ Πιατσόλα.

1922: Γεννιέται ο παγκόσμιας εμβέλειας έλληνας φιλόσοφος, Κορνήλιος Καστοριάδης.

1931: Γεννιέται ο μεγιστάνας των media, Ρούπερτ Μέρντοχ.

1954: Γεννιέται ο Σάκης Μπουλάς, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1961: Γεννιέται στον Καναδά ο Έλληνας ηθοποιός Ηλίας Κοτέας, ο οποίος έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο Χόλιγουντ.

Θάνατοι

1931: Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου Φρίντριχ Μούρναου, σκηνοθέτης της ταινίας «Νοσφεράτου».νότα της ημέρας

1955: Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945.

1958: Πεθαίνει ο δημιουργός των παιγνιδιών Lego, Όλε Κρίστιανσεν, Δανός ξυλουργός και κατασκευαστής παιγνιδιών.

1970: Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών διηγημάτων Ερλ Στάνλεϊ Γκάρντνερ.

1978: Πεθαίνει η Σοφία Βέμπο, η μεγάλη ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1978: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστης Ντιντιέ Ντρογμπά.

2004: Πεθαίνει ο Ρένος Αποστολίδης, συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας της μεταπολεμικής γενιάς.

2017: Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.