Γεγονότα

1147: Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατατροπώνουν τους Γερμανούς σταυροφόρους υπό τις διαταγές του Κονράδου του Γ’ στη μάχη του Δορυλαίου.

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Στο πλευρό των Οθωμανών βρίσκονται και οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλτινός. Οι Μεσολογγίτες, 700 περίπου, υπό τους Μαυροκορδάτο, Μ. Μπότσαρη, Γ. Κίτσο, Θ. Γρίβα αποφασίζουν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων.

1917: Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο σαν σήμερα οι εξεγερμένοι Ρώσοι μποσελβίκοι καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα του τσάρου Νικολάου του Β’ στην Πετρούπολη. Είναι η επίσημη ημερομηνία της Οκτωβριανής Επανάστασης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο τιμάται στις 7 Νοεμβρίου.

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον πρώην αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιο Χατζηανέστη, τους πολιτικούς Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, τον υποστράτηγο ε.α. Ξενοφώντα Στρατηγό και τον υποναύαρχο ε.α. Μιχαήλ Γούδα.

1925: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπυρίδων Πάτσης, Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και Θεσσαλονίκης ο Μηνάς Πατρίκιος, ο οποίος είναι και ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.

1936: Αδόλφος Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Βερολίνου-Ρώμης. Η συμφωνία των δύο ηγετών θα μείνει μυστική με την 1η του Νοέμβρη.

1938: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επισήμως τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

1942: Συνεχίζεται η μάχη του Ελ Αλαμέιν με τον Βρετανό στρατάρχη Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερι να αντιμετωπίζει τις ναζιστικές δυνάμεις του στρατηγού Έρβιν Ρόμελ, του επονομαζόμενου κι ως «Αλεπού της Ερήμου».

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάσσει τη πάταξη της οργάνωσης νεολαίας με την επωνυμία «Οι Πειρατές των Εντελβάις» καθώς πρόκειται για μια οργάνωση που βοηθούσε τους λιποτάκτες του στρατού να κρυφτούν από το Γ’ Ράιχ.

1945: Η Δημοκρατία της Κίνας αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ταϊβάν μετά την παράδοση των ιαπωνικών δυνάμεων στους Συμμάχους.

1959: Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

1962: Πυραυλική κρίση της Κούβας. Ο Αμερικανός διπλωμάτος Αντλάι Στίβενσον προσκομίζει φωτογραφικά ντοκουμέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία πιστοποιείται η εγκατάσταση σοβιετικών πυραυλικών συστημάτων στην Κούβα.

1962: Η Ουγκάντα γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1962: Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση.

1962: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

1983: 1.800 Αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλουν στο νησί της Γρενάδας. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους ότι επηρεάζεται από τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς.

2004: Ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακοινώνει την απαγόρευση συναλλαγών με το αμερικανικό δολάριο στη χώρα του. Προ ημερών ο αδελφός του Ραούλ επέτρεψε και πάλι το δολάριο στην Κούβα.

2009: Δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη στοιχίζουν τη ζωή σε 155 ανθρώπους και προκαλούν τον τραυματισμό τουλάχιστον 721 ατόμων.

Γεννήσεις

1825: Γιόχαν Στράους (υιός), Αυστριακός συνθέτης του διάσημου βαλς «Ο Γαλάζιος Δούναβης».

1838: Ζορζ (Αλεξάντρ Σεζάρ Λεοπόλντ) Μπιζέ, Γάλλος συνθέτης, γνωστός για την όπερα Κάρμεν.

1881: Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης. Επίσης έκανε χαρακτικά, εικονογραφήσεις και σκηνογραφίες. Έχει γράψει λίγα ποιήματα και δύο θεατρικά έργα. Ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της εικαστικής Τέχνης του 20ου αιώνα.

1925: Τάκις, Έλληνας γλύπτης

1939: Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών του. Από τις ταινίες του ξεχωρίζουν: «Πρωινή Περίπολος», «Γλυκιά Συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», ενώ από τα βιβλία του ο «Οργισμένος Βαλκάνιος» έχει επανεκδοθεί πολλές φορές.

1952: Γιάννης Κυράστας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1955: Ματίας Γιαμπς, Γερμανός μουσικός και κιθαρίστας των Scorpions.

1984: Κέιτι Πέρι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

Θάνατοι

1400: Τζόφρι Τσόσερ, Άγγλος ποιητής, ο επονομαζόμενος «πατέρας» της αγγλικής λογοτεχνίας.

1647: Εβαντιζελίστα Τοριτσέλι, Ιταλός φυσικός και μαθηματικός.

1836: Αντώνιος Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και αξιωματικός του Ναυτικού.

1893: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ρώσος συνθέτης. Έργα του «Ο Καρυοθραύστης», «Η Λίμνη των Κύκνων» κ.ά.

1905: Δημοσθένης Δόγκας, Έλληνας πολιτικός. Υποστηρικτής της πολιτικής του Τρικούπη.

1920: Αλέξανδρος Α΄, βασιλιάς της Ελλάδος

1973: Αμπέμπε Μπικίλα, Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος.

1980: Νάσος Μπότσης, Έλληνας εκδότης και ιδιοκτήτης των εφημερίδων Ακρόπολη και Απογευματινή.

1993: Βίνσεντ Πράις, Αμερικανός ηθοποιός.

2002: Ρίτσαρντ Χάρις, Ιρλανδός ηθοποιός.

2012: Δημήτρης Μπέης, Έλληνας πολιτικός και 68ος Δήμαρχος Αθηναίων