Γεγονότα

1492: Ο Κολόμβος σαλπάρει για πρώτη φορά με τα τρία πλοία του – Σάντα Μάρια, Πίντα και Νίνια, από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας για τις «Ινδίες».

1824: Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου πολιορκεί εκ νέου την Αθήνα. Διεξάγεται μάχη στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι Οθωμανοί ηττώνται και αποσύρονται στο Καπανδρίτι.

1861: Ο Βρετανός Κάρολος Ντίκενς δημοσιεύει το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματός του «Μεγάλες Προσδοκίες» στη λογοτεχνική εφημερίδα που ο ίδιος επιμελείται.

1852: Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επικρατεί του Πανεπιστημίου του Γέιλ στην πρώτη κωπηλατική αναμέτρηση στην ιστορία των δύο αμερικανικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Ο εν λόγω αγώνας ήταν και η πρώτη διαπανεπιστημιακή αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1914: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Γερμανία να εισβάλει στο Βέλγιο και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1930: Συλλαλητήρια πραγματοποιούν οι σταφιδοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο, καθώς αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1936: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ο Αμερικανός σπρίντερ, Τζέσε Όουενς, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Θα ακολουθήσουν άλλα τρία χρυσά για τον μεγάλο Αμερικανό μαύρο αθλητή, τα οποία θα εξοργίσουν τους οπαδούς του Γ΄ Ράιχ.

1944: Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπιρκενάου οδηγούνται στον θάλαμο αερίων 4.000 Ρομά.

1946: Εγκαινιάζεται στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Σάντα Κλάους (άγιος Βασίλης).

1960: Ο Νίγηρας κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1963: Οι Μπιτλς δίνουν συναυλία για τελευταία φορά στο κλαμπ Κάβερν του Λίβερπουλ όπου ξεκίνησε και η πετυχημένη τους πορεία στη μουσική βιομηχανία.

1972: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη Συνθήκη για τον περιορισμό της χρήσης αντιβαλλιστικών πυραύλων.

1994: Για πρώτη φορά αεροσκάφος ιορδανικών αερογραμμών πετάει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ με πιλότο τον ίδιο τον βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν.

2004: Το βάθρο του Αγάλματος της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Γεννήσεις

1811: Ελίσα Ότις, Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της διάσημης μέχρι σήμερα εταιρείας ανελκυστήρων.

1920: Πι Ντι Τζέιμς, Βρετανίδα συγγραφέας πολλών και βραβευμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρήστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα.

1926: Τόνι Μπένετ, Αμερικανός τραγουδιστής.

1940: Μάρτιν Σιν, Αμερικανός ηθοποιός και εκ των πρωταγωνιστών στην ταινία σταθμό του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα».

1963: Τζέιμς Χετφίλντ, Αμερικανός τραγουδιστής, στιχουργός και κιθαρίστας των Μετάλικα.

1967: Σκιν, Βρετανίδα τραγουδίστρια, μοντέλο, μέλος του συγκροτήματος Σκανκ Ανάνζι

1973: Νίκος Νταμπίζας, Έλληνας ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Θάνατοι

1923: Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου. (Μανόλης ο Ντελμπεντέρης, Μαζώχτρα)

1924: Τζόζεφ Κόνραντ, Πολωνοβρετανός συγγραφέας. Έζησε δεκαέξι χρόνια στη θάλασσα πριν εγκατασταθεί οριστικά στην Αγγλία. «Η καρδιά του σκότους», είναι το πιο γνωστό του έργο και πολλοί κριτικοί τον αποκαλούν «πρόδρομο του μοντερνισμού».

1975: Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Ως λογοτέχνης ανήκει στη Γενιά του ’30 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού υπερρεαλισμού. Ο Εμπειρίκος υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Το τολμηρό ερωτογράφημα «Ο Μέγας Ανατολικός» προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό του. Σημαντικό τμήμα του έργου του εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

1979: Άγγελος Τερζάκης, Έλληνας λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων») .

2008: Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας, κριτικός, ο οποίος τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το1970. Αρνήθηκε να μεταβεί στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει φοβούμενος ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει. Το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε διαδοχικά στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους για τα «εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα» από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

2009: Νικόλαος Μακαρέζος, Έλληνας στρατιωτικός