Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

«Τύμπανα πολέμου» στις αγορές - Η αντίδραση των Χρηματιστηρίων

Οι προετοιμασίες Ισραήλ και Ιράν για μια μάχη μέχρις εσχάτων (;) συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και κυρίως οι ΗΠΑ, καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην ξεπεράσουν τις «κόκκινες» γραμμές, προκαλώντας ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

Οι Αμερικανοί αυξάνουν τον αριθμό των αεροναυτικών δυνάμεων ανοικτά του Ισραήλ, οι Ρώσοι υποστηρίζουν με εξελιγμένα όπλα τους Ιρανούς, οι Ιρανοί έχουν αναπτύξει εκατοντάδες πυραύλους και περιμένουν τον... αρχι-μουλά Χαμενεϊ για να πατήσει το... κουμπί. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Χαμάς απέκτησε χθες νέο πολιτικό ηγέτη, ο οποίος απειλεί να εκδικηθεί το Ισραήλ, για τη δολοφονία του Χανίγια. Γενικώς, έχει δημιουργηθεί το "ιδανικό περιβάλλον" για να γίνει το μεγάλο μπαμ, αν και η Δύση καθώς και οι κυβερνήσεις χωρών της περιοχής (Λίβανος, Ιορδανία) ζητούν απ΄ όλους να μαζευτούν, πριν γίνει... μακελειό.

Οι Ιρανοί είναι σίγουρο ότι θα «χτυπήσουν» και δεν έχουν την πολυτέλεια να επαναλάβουν τις... γελοιότητες της προηγούμενης φοράς όπου είχαν προειδοποιήσει για την εκτόξευση ρουκετών για τα... μάτια του κόσμου, τις οποίες το Ισραήλ απέκρουσε, σαν σε... προπόνηση. 

Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι αν το Ιράν και η Χεσμπολάχ χτυπήσουν με σφοδρότητα, τότε το Ισραήλ είναι σίγουρο ότι θα απαντήσει με αντίμετρα αντίστοιχης έντασης. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα φαίνεται ότι το κλίμα μας προϊδεάζει για ένα γενικό ξεκαθάρισμα, το οποίο... άργησε 70 χρόνια! Είναι κάτι που δεν το θέλει με τίποτα η Δύση, καθώς θα έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες και θα οδηγήσει σε ανατροπές. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, παραμένουν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε σχέση με την πορεία των διεθνών αγορών. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι φόβοι για πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία με παράλληλη πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Το πετρέλαιο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει εκτοξευτεί, αλλά οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, το κρατούν σε χαμηλά 6 μηνών. Τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες, αλλά η άνοδος δεν ήταν πειστική. 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξε να διαθέτει ορμή, την οποία όμως έχασε στο τέλος, κλείνοντας με κέρδη 1%, έναντι πτώσης άνω του 3% στην προχθεσινή συνεδρίαση. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Goldman Sachs, με χθεσινή αναφορά του, καθησύχασε τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε μπει σε περίοδο "αρκούδων", αλλά θα υπάρξει και συνέχεια στη διόρθωση.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο ανέκτησε χθες τις 10,5 μονάδες από την ιστορική ημερήσια πτώση της "Μαύρης Δευτέρας", όπου "βούλιαξε" με 12,4%. Τεχνική αντίδραση είχαμε και στις κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες προχθές πιέστηκαν, αλλά όχι σε... ακραίο βαθμό. Τεχνική αντίδραση είχαμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με άνοδο 1,98%, μετά τη μεγάλη πτώση κατά 6,27% τη Δευτέρα. Ακόμη και μέσα σε ένα τέτοιο εχθρικό κλίμα, δεν λείπουν οι θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα. Ο διεθνής οίκος DBRS με χθεσινή του έκθεση αναφέρεται στην εντυπωσιακή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πλέον έχουν "χτίσει" ένα μοναδικό success story, με ισχυρούς ισολογισμούς, αυξημένη κερδοφορία και υψηλή μερισματική απόδοση, μετά από 14 χρόνια.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ΔΕΗ 

Γενικά οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε χθες και από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Έκλεισε το α΄ εξάμηνο με εντυπωσιακά κέρδη κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ασχέτως, αν η επιχείρηση θα πληρώσει το... μερτικό της για τα... ουρανοκατέβατα κέρδη. 
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την αυστραλιανή Macquarie, η οποία έχει τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ, κατέχοντας το 49%. Το... πακέτο που "έσκασε" η ΔΕΗ ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Πρόκειται πλέον για έναν ενεργειακό όμιλο, ο οποίος έχει ευρωπαϊκή περπατησιά και εξελίσσεται σε περιφερειακό γίγαντα. Σκεφτείτε ότι πριν από 5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν με το ένα πόδι στον... γκρεμό! Άγιο είχαμε!

Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου που μας έκανε περήφανους

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, από τη χθεσινή μέρα μας μένει το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άλμα εις μήκος. Κατέκτησε το χρυσό για δεύτερη συνεχή Ολυμπιάδα και καταγράφεται πλέον στο πάνθεον των μεγάλων αθλητών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ας κρατήσουμε αυτήν την εξαιρετική στιγμή για τη χώρα γιατί για όλα τα υπόλοιπα έχουμε μπροστά μας όλο τον χρόνο για να... ανησυχήσουμε!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Goldman Sachs ενισχύει το ελληνικό success story

Άλλο ένα σήμα για τοποθετήσεις με φόντο το ελληνικό success story βγήκε χθες στη... φόρα και μάλιστα από τον κορυφαίο οίκο Goldman Sachs. Ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε σε αν...

Η Ευθανασία

Ι. Το ευ ζειν συναρτάται απολύτως και προς το ευ θνήσκειν. Καλά στερνά – καλή ζωή. Στραβά στερνά – κακή ζωή (!!!). ●●● Αποτελεί βαρβαρότητα η γενική άρνη...

Φόρτωση άρθρων...