Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλίμα διεθνούς ανησυχίας η ταφή Χανίγια - Διψασμένη για εκδίκηση η Χαμάς, συναγερμός για τα αντίποινα

Πλανήτης

Η πρωτεύουσα του Κατάρ θα αποτελέσει την τελευταία κατοικία για τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, η σoρός του οποίου έφτασε χθες στην Ντόχα, ενόψει της σημερινής ταφής του. Ήδη, οι εικόνες από την νεκρώσιμη ακολουθία στην Τεχεράνη έκαναν το γύρο του κόσμου, με τη σωρό του Χανίγια να ακολουθείται από πλήθος κόσμου, αλλά και εκκλήσεων για εκδίκηση.

Η Χαμάς κάλεσε τον αραβικό κόσμο σε μια ημέρα «συντριπτικής οργής» ως απάντηση στον θάνατο του πολιτικού της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια. Η ισλαμιστική οργάνωση ζήτησε από τους ανθρώπους να προσευχηθούν για τον Χανίγια σε όλα τα τζαμιά από «πίστη σε αυτόν, το μήνυμά του και το αίμα των μαρτύρων».

«Ας είναι η Παρασκευή μια μέρα συντριπτικής οργής για την καταδίκη του εγκλήματος της δολοφονίας και την απόρριψη της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται. Η σορός του Χανίγια έφτασε χθες βράδυ (1/8) στο Κατάρ, όπου ζει από το 2017, μετά από μια εξόδιο ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη όπου δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πλήθος κόσμου τον αποχαιρέτησε ενώ ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε ότι το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια».

Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από τη Φατάχ, τον σκληρό αντίπαλο της Χαμάς, θα παραστεί στη λειτουργία για τον Χανίγια στη Ντόχα, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς αναμένεται να ταφεί στην περιοχή Λουσάιλ, βόρεια της πρωτεύουσας μετά από προσευχές στο τέμενος Imam Muhammad bin Abdul Wahhab.

Συναγερμός για τα αντίποινα

Με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σταθμίζει την ανάγκη για περισσότερη άμυνα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ιρανική απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν του μετέφερε ότι οι ΗΠΑ «θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ έναντι απειλών», η οποία θα περιλαμβάνει «νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ», σύμφωνα με πηγές με γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε «όλα τα μέρη» να σταματήσουν κλιμακούμενες ενέργειες, λόγω του φόβου μήπως η σύγκρουση γενικευθεί σε περιφερειακό πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, η απώλεια του Χανίγια έχει «παγώσει» προς το παρόν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, οι οποίες περιλάμβαναν και την επιστροφή των ομήρων. Στην προοπτική αυτή, ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ χθες, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επιτύχει κατάπαυση του πυρός, αλλά και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, καθώς συμπληρώθηκαν 300 ημέρες από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Οι οικογένειες των ομήρων ενώθηκαν μαζί με πλήθος κόσμου, κρατώντας εικόνες των αγαπημένων τους στην Πλατεία Ομήρων, ενώ προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να τους φέρει στο σπίτι».

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολύ υψηλό συναγερμό», μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των αντιπάλων του σε πολλαπλά μέτωπα στην περιοχή, που πυροδότησε φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ραντεβού για… εκδίκηση

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, ανώτεροι ηγέτες ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή συναντήθηκαν χθες στην Τεχεράνη, για να συζητήσουν σχέδια για αντίποινα κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Washington Post. Ανάμεσα στους παρόντες στην συνάντηση ήταν και ο Χαμενεΐ, στην οποία συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ, ιρακινές μαχητικές ομάδες και άλλες ένοπλες δυνάμεις που συμμάχησαν με την Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Φόρτωση άρθρων...