Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν πολιορκήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην ημέρα.
Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Η ευρωπαϊκή αγροτική κρίση συζητείται στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των 27 κρατών μελών. Νωρίτερα, αγρότες έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στην Πλατεία Λουξεμβούργου, η οποία τυλίχθηκε σε σύννεφα μαύρου καπνού.
Protesting Belgian farmers have entered central Brussels in their tractors and are now heading toward the European Parliament.
Reports of first barricades and fires on the square (Lux) in front of the Parliament building.
Via @herqles_es pic.twitter.com/dDP4qPc9WR
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 1, 2024
Πλήθος αγροτικών ενώσεων έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες. Η κύρια συνομοσπονδία αγροτικών συνδικάτων της Ιταλίας, η Coldiretti, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει με περίπου χίλια μέλη της προκειμένου να καταγγείλει «την τρέλα που απειλεί τη γεωργία».
One of Brussels busiest streets: pic.twitter.com/oMcmQwtSfO
— Robert Tyler (@RGTyler) February 1, 2024
Η έκρηξη της οργής των αγροτών φτάνει με πρωτοφανή τρόπο, για τα δεδομένα των Βρυξελλών, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι αγρότες επιβαρύνονται με χρέη, πιέζονται από ισχυρούς μεσάζοντες να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς και από αγροχημικές εταιρείες, πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα προϊόντα τους υποτιμώνται λόγω των φθηνών ξένων εισαγωγών.
Ολα αυτά, τη στιγμή που, εδώ και χρόνια, βασίζονται για την επιβίωσή της σε σύστημα επιδοτήσεων το οποίο ευνοεί τους μεγάλους παίκτες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια, ενώ έχει ήδη προκληθεί πλεόνασμα προσφοράς.
Οι Πολωνοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του περασμένου έτους. Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πλήθος χώρες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα.
Οι διαμαρτυρίες έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, που φιλοδοξεί να καβαλήσει το κύμα της οργής των αγροτών για να αυξήσει τα ποσοστά της, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35 στην Τουρκία
ΗΠΑ: Τις ρωσικές δυνάμεις «περιμένουν ωραίες εκπλήξεις» στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις