Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τραγωδία χωρίς τέλος: Πάνω από 17.500 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία – Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα

Πλανήτης

Στους 17.513 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ακολουθήθηκε από έναν 7,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση απόδοση 10.000 τουρκικών λιρών (κάτι λιγότερο από 500 ευρώ) σε κάθε σεισμόπληκτο πολίτη. Υποσχέθηκε ότι στην περιοχή θα έχουν χτιστεί εντός ενός έτους τριώροφα και τετραώροφα κτίρια για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους. Ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.400 κτίρια έχουν καταστραφεί από τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς.

Παράλληλα κατακεραύνωσε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη τραγωδία στη νότια Τουρκία για πολιτικούς λόγους -προφανώς εν μέσω επικρίσεων για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού-, απειλώντας ότι με όπλο «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα όσοι πάνε να λεηλατήσουν ή να εκμεταλλευτούν πολιτικά καταστάσεις».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 117.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής πρώτων βοηθειών στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία μόνο κάνει λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρώτες 72 ώρες από το κύριο πλήγμα του Εγκέλαδου έχουν παρέλθει, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ελπίδες επιβίωσης για τον άγνωστο αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας και σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

Παρά ταύτα, κάποιοι εξακολουθούν να ανασύρονται ζωντανοί, όπως οι τρεις άνθρωποι τους οποίους τα σωστικά συνεργεία στο Γκαζιαντέπ μπόρεσαν να βγάλουν από τα συντρίμμια το πρωί της Πέμπτης, 76 ολόκληρες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Ως θαύμα πανηγυρίστηκε στις 11.35 τοπική (10.35 ώρα Ελλάδος), η διάσωση ενός παιδιού από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Καχραμάνμαρας, 79 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ με επίκεντρο αυτήν την κατεστραμμένη πόλη στη νότια Τουρκία. Το παιδί βγήκε στο φως δεμένο σε φορείο, υπό τις ζητωκραυγές διασωστών και δημοσιογράφων, σε απευθείας μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση. Ακολούθησε η διάσωση ενηλίκου στο Γκαζιάντεπ στις 13.40 τοπική, δηλαδή πάνω από 81 ώρες μετά.

Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για την άφιξη ήδη 53 ξένων συνεργείων, συν τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλισμού. Μεγάλη κάλυψη στα τουρκικά μέσα, κρατικά και ιδιωτικά, έχει η παρουσία της ελληνικής ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σώζοντας διαρκώς παγιδευμένους Τούρκους πολίτες.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και σχολιαστές μιλούν μάλιστα με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια, όχι μόνο για την αμεσότητα της ελληνικής αρωγής, αλλά και για την ποιότητά της, τονίζοντας ότι σε κάποιους ανθρώπους δεν χρειάζεται να ζητήσεις τη βοήθειά τους, έρχονται πριν καν τους καλέσεις όταν τους χρειάζεσαι.

Εξαίρεται ιδιαιτέρως η ικανότητα των Ελλήνων διασωστών, οι οποίοι, λόγω ιδιαίτερης εκπαίδευσης τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, επιτυγχάνουν, κατά τους Τούρκους, «θαύματα», φτάνοντας αμέσως μόλις έγινε το κακό.

«Οι Ελληνες είναι αποτελεσματικοί και ορατοί στις προσπάθειες διάσωσης. Αυτοί ξέρουν πώς να κάνουν τη διαφορά επί του εδάφους, όπως και οι Αζέροι και οι Ισραηλινοί», αναφέρει Τούρκος σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση της χώρας, TRT.

«Βλέπεις ποιος είναι δίπλα σου όταν το χρειάζεσαι περισσότερο, και τώρα είναι η στιγμή που η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας. Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουν αυτοί που είναι μόλις 40 λεπτά με το αεροπλάνο μακριά σου απ’ ό,τι εκείνοι που είναι 13 και 14 ώρες», προσθέτει άλλος σχολιαστής στην τουρκική τηλεόραση.

«Μπορεί να έχουν οι κυβερνήσεις θέματα μεταξύ τους, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού, που έχει μάθει εδώ και μια χιλιετία να ζει πλάι-πλάι», αναφέρεται σε άλλο σχόλιο: «Οταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που πλήττουν και τις δύο χώρες, πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλον».

Πολύ θετικά σχολιάζεται και η παρουσία διασωστών από την Ουκρανία, μολονότι η χώρα ταλαιπωρείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή. Συνολικά 87 διασώστες έχουν καταφθάσει στην Τουρκία από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...