Νέα αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς εξαπέλυσε στο Λίβανο το Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει θέσεις και δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στους όρους που έχει θέσει για την πιθανή επίτευξη εκεχειρίας, ενώ η Χεζμπολάχ προσπαθεί να απαντήσει στα ισραηλινά πλήγματα και να διατηρήσει την ισχύ της σε θέσεις «κλειδιά».

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν σήμερα καταστροφικά αεροπορικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, με βομβαρδισμούς να ισοπεδώνουν πολυκατοικία στην περιοχή Chiya, με τον κόσμο να παρακολουθεί έκπληκτος την πανίσχυρη έκρηξη σε «απόσταση αναπνοής».

Αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να δημοσιεύσουν πλάνα και εικόνες από την συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης, ενώ γυαλιά και συντρίμμια εκτοξεύονται από την πρόσκρουση του πυραύλου στην πολυκατοικία.

Τέσσερις Ιταλοί στρατιώτες τραυματίες 

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι τραυματίστηκαν τέσσερις Ιταλοί κυανόκρανοι στρατιώτες που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον Λίβανο (UNIFIL) από θραύσματα ρουκετών που φέρεται να εκτόξευσε η Χεζμπολάχ.

230 εργαζόμενοι υγείας νεκροί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι σχεδόν 230 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι περισσότεροι μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ τον φετινό Σεπτέμβριο.

«Συνολικά σημειώθηκαν 187 επιθέσεις κατά του τομέα της υγείας από την 7η Οκτωβρίου, με συνολικά 226 νεκρούς και 199 τραυματίες. Σχεδόν το 70% όλων των θανάτων καταγράφηκαν μετά τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον Λίβανο Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί», σημείωσε. Ο ΠΟΥ διευκρίνισε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι τα δεδομένα προέρχονται από το σύστημά του παρακολούθησης των επιθέσεων που έχουν στόχο τις υπηρεσίες υγείας ανά τον κόσμο.

Ο Αμπουμπακάρ διευκρίνισε ότι αυτό το αυξημένο ποσοστό συνδέεται με το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα ασθενοφόρα που έχουν πληγεί στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το λιβανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει σήμερα «ακραίες πιέσεις» καθώς 15 νοσοκομεία από τα 153 έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή λειτουργούν μόνον εν μέρει.