Τουλάχιστον επτά φορές βομβάρδισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού την Τρίτη αργά το βράδυ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός προηγουμένως είχε εκδώσει διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μερικές ώρες αφού πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. 

Το «ANI» έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.

Το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.

Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι. Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολάχ συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

IDF: Νεκρός ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό, στις αρχές Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τον Χασέμ Σαφιεντίν, «δεξί χέρι» και ξάδερφο του Νασράλα, έναν ισχυρό κληρικό στις τάξεις της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Σεπτέμβριο.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Οκτωβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Περίπου άλλα 25 ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής.

Συγκεκριμένα, ο Σαφιεντίν ήταν αγνοούμενος από τις 3 Οκτωβρίου, έπειτα από τις επιδρομές του Τελ Αβίβ στον νότιο Λίβανο. Χθες βρέθηκε η σορός του και το IDF ανακοίνωσε τον θάνατό του. Ο Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε επίσης, δήλωσε ο στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς διαπίστωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε, ενώ η  Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των IDF.

Το τελευταίο 48ωρο οι περισσότεροι θάνατοι στον Λίβανο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο και βορειοανατολικό Λίβανο την Τρίτη, ενώ άλλοι 18 άνθρωποί, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα φονικό ισραηλινό χτύπημα έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Η εγκατάσταση θεωρείται το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο του Λιβάνου. Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν στοχεύσει μια «τρομοκρατική τοποθεσία της Χεζμπολάχ» σε ένα χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

Χθες το μεσημέρι μαχητικά του Ισραήλ χτύπησαν και ισοπέδωσαν πολυκατοικία στη Σιδώνα. Τα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά για την ένταση των χτυπημάτων τα οποία δεν στοχεύουν, όπως φαίνεται, μόνο τις υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Ο IDF είχε στείλει αρκετά λεπτά πριν το χτύπημα μήνυμα στους κατοίκους τόσο του συγκεκριμένου όσο και των παρακείμενων κτιρίων και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπως αναφέρουν αραβικά μέσα είχε εκκενωθεί.

Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ από την Βηρυτό, σημείωσε πως η σιιτική οργάνωση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με drone κατά της Πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδωσε σχετική άδεια στα τοπικά μέσα προκειμένου να δημοσιεύσουν την παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τη ζημιά που έχει υποστεί τμήμα της οικίας του από το drone της Χεζμπολάχ. 

Γάζα: Τουλάχιστον 23 νεκροί σε βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με την UNRWA, την κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα, οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται για τους χιλιάδες κατοίκους που έχουν παγιδευτεί εκεί. Η ανησυχία αυξάνεται επίσης για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια με τις πρώτες βοήθειες να «εμποδίζονται να τους προσεγγίσουν», δήλωσε η UNRWA.

Το τελευταίο πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο έχει ξεμείνει από μονάδες αίματος, φάρμακα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως σωλήνες για αποστράγγιση του θώρακα, καθώς φροντίζει περισσότερους από 150 ασθενείς - 15 από τους οποίους βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δρ Hussam Abu Safiya.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ εμποδίζει τις διεθνείς αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φτάσουν στην περιοχή.

Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ σε τμήματα των πολιορκημένων περιοχών της βόρειας Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας. Μεταξύ αυτών και άνθρωποι που προσπαθούσαν να φύγουν από τη συνοικία Mashrou' της Beit Lahiya, όπου οι άνθρωποι είχαν λάβει ισραηλινά φυλλάδια, καλώντας τους να φύγουν.

Επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, «υπογράμμισε την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί» ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με την επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα και τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε την «ατσάλινη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους» σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι η ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν «εξέχον θέμα» στις συναντήσεις του Μπλίνκεν.