Σαββάτο
26 Οκτωβρίου 2024

Sky News: Τι θα καθορίσει τη συνέχεια του πολέμου Ισραήλ με Ιράν

Πλανήτης

Ανάλυση κάνει το Skynews για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου ως απάντηση στο χτύπημα που δέχθηκε αρχές Οκτωβρίου, έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους και αυτό είναι το σημείο «κλειδί», αναφέρει το Skynews.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν, το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων.

Το Ιράν το οποίο, σε ένα ελεγχόμενο σύστημα ενημέρωσης απέδιδε, στη διάρκεια της νύχτας τις εκρήξεις σε πυρά της δικής του αεράμυνας, τελικά παραδέχθηκε την επίθεση και ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα.

Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία για το είδος της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με το Skynews. Η Κυβέρνηση Νετανιάχου είχε υποσχεθεί μια «σκληρή» απάντηση. Υπήρχαν εικασίες ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακών υποδομών ή ακόμη και της ηγεσίας της χώρας.

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Ωστόσο, όπως αναφέρει το SkyNews, «αν η επίθεση περιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, τότε - ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών - θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Όμως, σε περίπτωση που η ζημιά είναι σημαντική, το Ιράν πιθανότατα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση να προβεί σε αντίποινα για άλλη μια φορά. Εάν συμβεί αυτό, το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης θα είναι ένας σημαντικός δείκτης.

Εάν το Ιράν επέλεγε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που θα εκτοξεύσει προς το Ισραήλ, και αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα επιθυμίας αποκλιμάκωσης, ενώ σε περίπτωση που οποιοδήποτε μελλοντικό χτύπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Οκτωβρίου, τότε, και πάλι, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα βρίσκονταν σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου».

Η αντίδραση των ΗΠΑ 

Ειδικό βάρος έχει η δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος  δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά πως εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης. 

«Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και κατέληξε: «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αμερικανικά ΜME: Η Χάρις δυσκολεύεται να διαφοροποιήσει την υποψηφιότητά της από τη θητεία Μπάιντεν

Mεγάλη δυσκολία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η προεδρία της δεν θα είναι συνέχεια της Kυβέρνησης Μπάιντεν αντιμετωπίζει η υποψήφια των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλ...

Φόρτωση άρθρων...