Καταρρέει η εκεχειρία στο Σουδάν. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ενταθεί στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαρτούμ, παρά την εκεχειρία που είχε ως στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν.
Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτίθεται στην πόλη για να διώξει τους παραστρατιωτικούς αντιπάλους του, τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Η τελευταία εκεχειρία επρόκειτο να λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Οι RSF ανέφεραν νωρίτερα ότι η εκεχειρία είχε παραταθεί για άλλες τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Περισσότεροι από 500 νεκροί έχουν αναφερθεί επίσημα στις συγκρούσεις, και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο Χαρτούμ. Ο διοικητής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάνκαι ο αρχηγός των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, διεκδικούν την εξουσία - και διαφωνούν απολύτως σχετικά με τα σχέδια για ένταξη των RSF στον στρατό. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από τις γειτονικές αφρικανικές χώρες, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ. Παρατάθηκε, αλλά δεν κράτησε. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι ο στρατός θα σεβαστεί τη νέα παράταση που ανακοίνωσαν οι RSF την Κυριακή.
Μαρτυρία
Την Κυριακή, ο σουδανικός στρατός είπε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον στρατευμάτων RSF βόρεια του κέντρου της πόλης. Ο Χαμίντ Χαλαφάλα, από το Ινστιτούτο Ταχρίρ για την Πολιτική της Μέσης Ανατολής, είναι ένας από αυτούς που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν. «Όταν υπάρχει πολύ δυνατός βομβαρδισμός και πλησιάζει, καταφεύγουμε στο σπίτι, προσπαθούμε να πάμε όλοι σε ένα κεντρικό δωμάτιο, μακριά από παράθυρα, μακριά από τοίχους και ούτω καθεξής, και απλώς ξαπλώνουμε στο πάτωμα μέχρι να περάσει. Όταν είναι λίγο πιο μακριά, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ώρες ησυχίας που έχουμε - μερικές ώρες την ημέρα - για να βγούμε γρήγορα έξω και να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε, κάτι το οποίο είναι επίσης πολύ επικίνδυνο, αλλά πρέπει να το κάνουμε».