Ούτε και η τρίτη εκεχειρία που προτάθηκε ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν τηρήθηκε από τον Εθνικό Στρατό και τους παραστρατιωτικούς που μάχονται εντός της πρωτεύουσας της χώρας.
Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000 μέσα σε έξι ημέρες συγκρούσεων.
Το Χαρτούμ φλέγεται από άκρη σ’ άκρη. Οι μάχες του Εθνικού Στρατού και των παραστρατιωτικών της RSF μαίνονται και καμία από τρεις προσπάθειες για εκεχειρία δεν έχει αποδώσει.
Σχολεία, νοσοκομεία και ναοί γίνονται στόχος στρατιωτικών χτυπημάτων από ξηρά και αέρα. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Όσοι είναι σε θέση να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους προσπαθούν να φύγουν από το επίκεντρο των μαχών.
«Δεν υπάρχει φαγητό, τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια. Θα προσπαθήσουμε να φύγουμε για το Μαντανί».
«Σήμερα όλοι προσπαθούν να φύγουν. Εχθές υπήρχαν πολλά λεωφορεία που μετέφεραν τον κόσμο σήμερα πλέον δεν υπάρχει κανένα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις οδομαχίες και τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000. Δυτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων.
«Οι μάχες συνεχίζονται δεν υπάρχει εκεχειρία. Μόλις σήμερα το πρωί άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά μας καθώς χτυπήθηκε το σπίτι τους».
Η Unicef ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς στο Χαρτούμ είναι και τουλάχιστον εννέα παιδιά. Περισσότερα από 50 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με τραύματα από σφαίρες και θραύσματα βλημάτων.
Άγνωστο παραμένει ακόμη το ποιες περιοχές αλλά και κρίσιμες υποδομές ελέγχουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές για αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά και των δύο δυνάμεων.
Οι αρχές του Εθνικού στρατού ενημέρωσαν σήμερα πως περισσότεροι από 160 στρατιώτες της Αιγύπτου απελευθερώθηκαν και έχουν επιστρέψει σε αιγυπτιακά εδάφη μετά την σύλληψή τους τις πρώτες ώρες των συγκρούσεων. Εκατοντάδες είναι όμως και οι Σουδανοί στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει ζητώντας άσυλο στο Τσαντ στα ανατολικά της χώρας.