Τρίτη
24 Σεπτεμβρίου 2024

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου η Μέση Ανατολή – Σχεδόν 500 νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις

Πλανήτης

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ σκότωσαν τουλάχιστον 492 ανθρώπους στον Λίβανο χθες Δευτέρα, (23.09.24) ανάμεσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η οποία έζησε την πιο αιματηρή ημέρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, στην επιχείρηση του Ισραήλ που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» (σ.σ. Χεζμπολάχ) στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

Από την άλλη ο Λιβάνιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Έγινε «καταστροφή, σφαγή», είπε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια). «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμη κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών», πρόσθεσε.

Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, διαπίστωσαν φωτορεπόρτερ.

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις με τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, με τη χώρα να ζει την πιο αιματηρή χώρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την περιγράφατε», επέμεινε, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που τυπικά ξεκινά σήμερα, αναφερόμενος ιδίως στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Η μπλε γραμμή των Ηνωμένων Εθνών χωρίζει από το 2000 τις περιοχές όπου βρίσκονται οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις από αυτές όπου βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ακριβώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί αδιανόητες ζημιές κι αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άμαχοι στον Λίβανο «πληρώνουν τίμημα αφόρητο, απαράδεκτο».

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία

«Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα για να τερματιστεί η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αποτύχει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, που σφυροκοπήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης 18 ετών σε πατέρα που πάντρεψε την 6χρονη κόρη του με έναν 29χρονο

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε οριστικές ποινές φυλάκισης σε δύο άνδρες, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια πολύκροτη υπόθεση εξαναγκαστικού γάμου μιας 6χρονης με έναν 29χρονο,...

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χεζμπολάχ: Πάνω από 274 νεκροί, τουλάχιστον 1000 τραυματίες

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στο Λίβανο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς τουλάχιστον 274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε μια μέρα, ...

Φόρτωση άρθρων...