Στην πιο επικίνδυνη φάση έχει μπει η ρωσο-ουκρανική κρίση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ κάλεσε σε γενική κινητοποίηση, ενώ ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ. Και ενώ οι άμαχοι απομακρύνονται προς τη Ρωσία ήδη ένας Ουκρανός στρατιώτης έπεσε νεκρός.

Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

 Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μισθοφόροι έφτασαν στην αυτονομιστικά ελεγχόμενη ανατολική Ουκρανία, για να οργανώσουν προκλήσεις, σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας. «Ο σκοπός αυτών των προκλήσεων θα είναι, φυσικά, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει προβοκάτσιες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να δώσει στη Μόσχα ένα πρόσχημα για να επιτεθεί. Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι τα σχόλια των Ουκρανών αυτονομιστών τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να ακολουθούν το σενάριο επιχείρησης αντιπερισπασμού («false flag») που πολλοί είχαν προβλέψει, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για πόλεμο. Η Ουκρανία δεν έκανε τίποτα που να δικαιολογεί τις εκκενώσεις που διατάχθηκαν στις περιοχές αυτές, υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών και ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφθηκε τη ζώνη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε καταφύγιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες.

Aπό τα περίχωρα της Μαριούπολης, από τις 4 τα ξημερώματα και για τις επόμενες δυο ώρες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί και σφοδρές συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής  Ρωσίας – Ουκρανίας. Κάτοικοι από τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο σημείο της ανάφλεξης ανέφεραν ότι στη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να κατευθυνθούν στα υπόγεια των σπιτιών τους προκειμένου να προστατευτούν από τις βόμβες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο ουκρανικός στρατός υπήρξαν 19 επιθέσεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών προς θέσεις που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ και στον τομέα της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα κι ένας στρατιώτης.

Στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο το Κίεβο αρνήθηκε την πρόταση που διατύπωσαν χθες το βράδυ οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές για απευθείας συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση ενώ σήμερα το πρωί τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι με ένα κλιμάκιο βουλευτών του κόμματός του αναμένεται να επισκεφθεί τα χωριά που επλήγησαν τα ξημερώματα από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Nτένις Πουσίλιν, κήρυξε γενική επιστράτευση.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα διάταγμα γενικής κινητοποίησης. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους άνδρες της Δημοκρατίας που μπορούν να κρατήσουν όπλα στα χέρια τους, να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους, τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μητέρες τους».

Ανάλογο διάταγμα υπέγραψε και ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, απαγορεύοντας σε ενήλικες άνδρες να φύγουν από την περιοχή.

Όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση στiς δύο περιοχές επιδεινώνεται. Σφοδρές εκρήξεις και πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων ακούγονται σε πολλά σημεία.

Και ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσματα όλμου αργά το βράδυ δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ. Η πρώτη κοντά στον αγωγό πετρελαίου, που προμηθεύει χώρες της Ευρώπης με ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν μέσα στην πόλη του Ντονιέτσκ οι ηγέτες των δύο επαρχιών διέταξαν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία.

Ρωσόφωνοι άμαχοι από τις δύο επαρχίες έχουν ήδη φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας με την ρωσική κυβέρνηση να φροντίζει να τους δοθεί κατάλυμα και ένα χρηματικό ποσό.