Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Στις κάλπες προσέρχονται οι Σλοβάκοι για την εκλογή νέου προέδρου

Πλανήτης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 4,4 εκατομμύρια Σλοβάκοι για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 το βράδυ (23:00 ώρα Ελλάδος). Δεν προβλέπεται καμία δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-poll), ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά ως την Κυριακή το απόγευμα.

Αν όπως διαφαίνεται κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 6 Απριλίου.

Ανάμεσα στους 9 υποψηφίους για τις εκλογές δεν υπάρχει καμία γυναίκα.

Η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη πενταετή θητεία παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δύο υποψήφιοι είναι σαφώς τα φαβορί αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ο Ιβάν Κόρτσοκ, που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, υπόσχεται να αποτελέσει αντίβαρο στην κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Πέτερ Πελεγκρίνι, ο οποίος καλεί τους Σλοβάκους να υπερβούν τον πολιτικό διχασμό που παραλύει τη χώρα. Δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει καλή σχέση με την κυβέρνηση, όπως και με την αντιπολίτευση.

Ο Πελεγκρίνι πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις ποσοστό 37% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Κόρτσοκ ακολουθεί από κοντά με 36% της πρόθεσης ψήφου.

Οι πολιτικοί και η κοινωνία της Σλοβακίας βρίσκονται σε βαθιά διαίρεση και το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δηλητηριάζεται από σφοδρές κατηγορίες.

Στη χώρα υπάρχει έντονη συζήτηση όσον αφορά τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με επανειλημμένες μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Ο Πελεγκρίνι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φίτσο, ο οποίος αρνείται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αμφισβήτησε την κυριαρχία της χώρας και ζήτησε ειρήνη με τη Ρωσία.

Ο Κόρτσοκ αντιθέτως υπερασπίζεται τον αγώνα της Ουκρανίας. Έχει παρόμοιες απόψεις με αυτές της απερχόμενης προέδρου Καπούτοβα, η οποία έχει επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση.

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει τους βασικούς δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία στην COP29: «Σημαντικό βήμα» λένε οι ΗΠΑ, «απογοητευτική» τη θεωρεί η Γαλλία

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Ε...

Συνομιλία Πούτιν και Ερντογάν για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και «ορισμένα διεθνή ζητήματα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία,...

Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik, «είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο»

Η Ουκρανία παρουσίασε σε δυτικούς δημοσιογράφους τα συντρίμμια του νέου ρωσικού πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έπληξε στόχους στην πόλη Ντνίπρο....

Φόρτωση άρθρων...