Eναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας την αμετάβλητη στάση της συμμαχίας, στον απόηχο σχολίων στενού συνεργάτη του, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είναι οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που θα αποφασίσουν πότε οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για διαπραγματεύσεις και επίσης, εκείνοι θα αποφασίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια λύση θα είναι αποδεκτή», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη νορβηγική πόλη Άρενταλ, πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει την Ουκρανία.

Οι εσωτερικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς θα τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη ειρήνης, σημείωσε.

Ο Πούτιν υποτίμησε το ΝΑΤΟ

Παράλληλα τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποτιμήσει το ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία μέχρι να νικήσει στον πόλεμο.

Σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο, ωστόσο, διευκρίνισε πως εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα. 

Η αναδίπλωση του προσωπάρχη του Στόλτενμπεργκ

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται στον απόηχο σχολίων του προσωπάρχη του, Στίαν Γένσεν, ο οποίος δήλωσε δημοσίως την Τρίτη, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Γένσεν ζήτησε συγγνώμη και προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα σχόλιά του την αμέσως επόμενη ημέρα, χθες Τετάρτη. Είχαν μεσολαβήσει οργισμένες αντιδράσεις στο Κίεβο. 

«Η δήλωσή μου αφορούσε στην ευρύτερη συζήτηση για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να εκφραστώ με αυτόν τον τρόπο. Ήταν λάθος», ανέφερε.

Πάντως, ο Γένσεν δεν απέρριψε την ιδέα μία συμφωνία για γη έναντι της ένταξης στο ΝΑΤΟ να υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όταν διεξάγονται σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση εκείνη τη δεδομένη στιγμή και το ποιος ελέγχει ποια εδάφη, «είναι αναγκαστικά καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο Γένσεν.

«Ακριβώς για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με ό,τι χρειάζονται», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Το μήνυμα του Γένσεν, το οποίο είναι και δικό μου και του ΝΑΤΟ, είναι, πρώτον, ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη – υποστηρίζουμε την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία όταν «συμφωνήσουν τα μέλη και όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις», καθώς και ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πορεία ανεξάρτητα από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, αν και το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ήταν καλό, θα ήταν ιδανικό αν το Κίεβο είχε λάβει ευθεία πρόσκληση να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Ουκρανία ζητά την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πριν από το 2014 και βρίσκεται σε αντεπίθεση σε μία προσπάθεια να ανακτήσει μεγάλα τμήματα των εδαφών της που έχει καταλάβει η Ρωσία.